Ambassadeurs

Gelderland Herdenkt zoekt jonge ambassadeurs (18-25 jaar) van de vrijheid.
Gelderland Herdenkt zoekt jonge ambassadeurs voor haar educatieprogramma. Je kunt meewerken als ondernemer, designer, historicus, docent, onderzoeker, student, kunstenaar, artiest en vlogger. ‘Heb je zelf ideeën of andere unieke skills?’ Als jonge ambassadeur maak je van november 2019 (kan in overleg ook iets later) tot begin mei 2020 volwaardig deel uit van ons ambassadeurs team en ga je aan de slag met één van de programma’s.

Programma’s
Van september 2019 tot en met mei 2020 staan we stil bij gebeurtenissen in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, dan exact 75 jaar geleden.
We vieren dat we driekwart eeuw in vrijheid leven en beseffen dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Het provinciale programma ‘Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid’ heeft veel educatieve activiteiten voor kinderen en jongeren. We vragen jou om mee te helpen deze programma’s inhoud te geven en te organiseren.

Je kunt een keuze maken uit allerlei projecten. Welke dat zijn zie je hieronder.

1. Free Future: Liberty Statements (november 2019 – mei 2020)

Ontwikkeling van een overal statement samen met Free Future College en Into the Future.  Maak jouw statement van vrijheid duidelijk via vlog, social media, als razende reporter met je eigen talent  en werk mee aan het gezamenlijke statement.

2. Free Future College: (november 2019 – februari 2020)

Free Future College nodigt Gelderse middelbare scholieren uit deel te nemen aan een spraakmakende & inspirerende collegedag tussen 3 en 7 februari in de Lindenberg in Nijmegen. Een dag in een week die geheel in het teken van vrijheid staat. Van vrijheid van meningsuiting tot economische vrijheid. Van persoonlijke vrijheid tot collectieve. Van mogen zijn wie je bent tot moeten achterlaten en opnieuw beginnen. Een collegedag over vrijheid in de breedste zin van het woord.

Door middel van een interactief programma vol workshops, prikkelende vragen, boeiende en uiteenlopende gasten, makers en inspirators willen we de leerlingen aanzetten tot denken, doen, vinden, beleven en ervaren.

Hoe vrij ben jij eigenlijk? Hoe vrij is jouw buurman of buurvrouw? Hoe vrij denken wij? Wat is vrijheid nou eigenlijk helemaal? Heeft iedereen recht op zijn of haar eigen vrijheid? En wat betekent vrijheid voor jou? Hoe ziet de toekomst eruit als we het hebben over vrijheid?

We bieden een zo gevarieerd mogelijk programma. Leerlingen kunnen letterlijk en figuurlijk hun stem laten horen, ze kunnen aan de slag met graffiti, vlogs, interviews, tekst, spoken word, rap of fake news. Ze kunnen bouwen en debatteren, onderzoeken en ondervinden, luisteren en spreken.

 • Je vervult tijdens het voortraject een actieve rol in de ontwikkeling, uitvoering en/of ondersteuning van diverse programmaonderdelen
 • Je ondersteunt bij de organisatie van 3 tot en met 7 februari 2020 in Nijmegen

3. Free Future: Into the future (november 2019 – februari 2020)

 • Into the future is een uniek, eenmalig festival dat van 6 t/m 9 februari 2020 dwars door Nijmegen trekt. 75 uur lang mixen we non-stop entertainment met inhoud en betrekken zo jongeren van 16 t/m 25 jaar bij de vraag waarom vrijheid nooit vanzelfsprekend is. En dan hebben we het over alle vrijheden: jouw vrije keuze van studie, werk, kleding, vrienden, woonplaats, seksuele voorkeur, reizen en je mening geven.
 • Jij bepaalt mede wat Into the future precies is. Je geeft feedback en aanvullingen op programma’s, artiesten, locaties en de campagne.
 • Je bent aanwezig op beide avondbijeenkomsten, op maandag 4 en maandag 18 november van 18.00-21.00 uur. En geeft wekelijks feedback per mail of app.
 • Integreren van verschillende aspecten van vrijheid: diversiteit, migratie, mensenrechten, acceptatie, vrijheid van meningsuiting, veiligheid, seksuele- en economische vrijheid.

Zie link voor meer informatie.

Wat krijg je ervoor: je doet festival ervaring op, bepaalt mede het programma, reiskostenvergoeding, €50 vergoeding

4. Free future: Radboud Reflects (November 2019- februari 2020 )

Radboud Reflects organiseert in de scholenweek van 3 t/m 7 februari een viertal programma’s die primair gericht zijn op studenten:  twee keer een moreel beraad, een actualiteitencollege en een avondprogramma.

 • In het moreel beraad reflecteren we met een kleine groep studenten op een concreet dilemma rondom het thema vrijheid: bijv. vrijheid & digitalisering en vrijheid & klimaat.
 • In het actualiteitencollege bespreken twee wetenschappers van de Radboud Universiteit een actuele ontwikkeling en bespreken wat dit impliceert voor onze (conceptie van) vrijheid.
 • In het avondprogramma focussen we op het thema vrijheid en diversiteit waarin we met een filosoof en een sociaal wetenschapper in gesprek gaan over dit onderwerp aan de hand van verschillende fragmenten uit tv-series.

Wat doe je als ambassadeur bij Radboud Reflects?

 • Je denkt mee over het inhoudelijke avondprogramma rondom het thema vrijheid en diversiteit. Wat voor (filosofische) vragen roept dit bij jou op? Wie zijn interessante sprekers? En op wat manier kunnen we hier over in gesprek gaan?
 • Je bent aanwezig en helpt mee bij de avondbijeenkomst. Deze is in de scholenweek tussen 18.00 en 22.00 uur.

5. Borderlands (januari)

Voor meer info zie: https://www.gelderlandherdenkt.nl/educatie-projecten/borderlands/

 • Ben je goed met communicatie? Het Borderlands team is nog opzoek naar iemand die kan helpen in het documenteren van het Borderlands project op een creatieve manier. Denk hierbij aan video, audio, tekst, fotografie, illustraties etc. In de maand januari gaan er voor het project op ongeveer 9 locaties in Arnhem en Oosterbeek 100 ArtEZ studenten aan de slag met educatieve kunst projecten rondom het thema herdenken.
  Graag zouden ze in deze maand met jongeren ambassadeurs willen werken die het interessant vinden om zelfstandig en creatief aan de slag te gaan met communicatie en documentatie voor onder andere op onze social media kanalen.

6. Digitale scheurkalender (november 2019 – mei 2020)

 • Je draagt bij aan de campagne voor de digitale scheurkalender.
 • Je werkt samen met musea en scholen.

Voor meer info zie: https://www.gelderlandherdenkt.nl/educatie-projecten/digitale-scheurkalender/

7. Communicatie/ Organiseren ambassadeursbijeenkomsten (november/ mei)

 • Je draagt bij aan de communicatie en documentatie van de ambassadeurs die in het kader van vrijheid willen optreden.
 • Je beheert de appgroepen van het netwerk waarin de ambassadeurs werken en die van de ambassadeurs.
 • Je organiseert 3 ambassadeurs bijeenkomsten.

Wie zoeken we:

Je kunt meewerken als ondernemer, designer, historicus, docent, onderzoeker, student, kunstenaar, artiest en vlogger. ‘Heb je zelf ideeën of andere unieke skills?’ Je bent initiatiefrijk en proactief en hebt een open, collegiale werkhouding. Je denkt graag buiten de bestaande kaders, bent goed in plannen en het bewaren van het overzicht. Je bent ook praktisch ingesteld en vindt het leuk om met tien verschillende dingen tegelijkertijd bezig te zijn. Daarnaast is het geen probleem om af en toe in de avonden of in het weekend te werken.

Gelderland Herdenkt biedt jou:

 • Een boeiende en leerzame ervaringsplaats;
 • Ruimte tot het nemen van eigen initiatief;
 • Ontmoeten van de andere ambassadeurs waar je kennis en ervaring kunt delen in 3 bijeenkomsten;
 • Het bezoeken van premières en voorstellingen en educatieprogramma’s;
 • Een vrijwilligersovereenkomst vanuit Erfgoed Gelderland;
 • Een vrijwilligersvergoeding maximaal € 150,- per maand afhankelijk van het type klus dat je gaat doen;
 • Doorgroeimogelijkheden zoals stage of betaald werk.

Enthousiast geworden?
Stuur voor 15 november je motivatie met CV aan Debbie den Besten onder vermelding van ‘ambassadeur’. Geef aan naar welke activiteit je voorkeur naar uitgaat. Voor meer informatie over het ambassadeurschap kun je contact opnemen met Debbie den Besten, d.denbesten@erfgoedgelderland/ 06-13021603.

De betreffende ambassadeurs krijgen een uitnodiging om op 20 november vooraf aan het Gelders Debat in het vrijheidsmuseum in Groesbeek aanwezig te zijn.
https://www.gelderland.nl/Gelders-Debat
TijdstipOmschrijving
16.00- 17.00

17.00 – 18.00

Kennismaking ambassadeurs

Inloop met soep en broodjes.

18.00 – 20.00In debat met Provinciale Staten, deskundigen en mede-gast presentatoren zijn Angelique Krüger en Bob Roelofs.
20.00 – 21.00
Napraten met drankje

Na deze dag hoor je meer over hoe we verder met jou aan de slag kunnen als ambassadeur

 

Terugblik Kick off Jongerenprogramma Gelderland Herdenkt

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

 • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
 • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
 • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: