Geschreven door Wouter Hinrichs

 

In de week van 3 t/m 9 februari vond in Nijmegen de Free Future Collegeweek plaats. Een week die compleet in het teken stond van vrijheid, identiteit en de toekomst. Tijdens de collegeweek waren de ambassadeurs van Gelderland Herdenkt volop in actie! Ik volgde ze op de voet en peilde hoe zij deze week hebben ervaren. In dit tweeluik blik ik terug op de verschillende mooie momenten van deze bijzondere week!

 

Deel 1: Bas van den Heuvel bij het informatiecentrum Tweede Wereldoorlog in Nijmegen!

Het is woensdag 5 februari. Ik sta aan de rand van de Valkhofheuvel in Nijmegen! Hier, in kunstcentrum ‘De Lindenberg’, is vandaag een Free Future Collegeweek dagprogramma gericht op scholieren van het voortgezet onderwijs. Met een planning vol workshops en activiteiten is er voor de scholieren genoeg te doen. Van rap & spoken-word, naar debatteren en abseilen, tot een indrukwekkende workshop van het Infocentrum WOII over film & propaganda. Ik volgde Gelderland Herdenkt ambassadeur Bas van den Heuvel, die de workshop ondersteunde en de scholieren begeleidde!

 

Ambassadeur Bas bij WO2 Infocentrum

Gelderland Herdenkt ambassadeur Bas in het WOII Infocentrum in Nijmegen

Buiten wapperen de vlaggen met het herkenbare logo van Free Future. Het is druk in de Lindenberg. Tientallen scholieren worden opgedeeld in verschillende groepen en volgen de op de grond aangegeven lijnen naar de verschillende workshops. Ik sluit me aan bij de groep waar Bas begeleider is. Iemand van het Infocentrum WOII geeft ons een korte introductie op de film die we zo gaan zien. “Het is oké als je naar buiten wil stappen als je het te heftig vindt” wordt er van tevoren gezegd.

We lopen een trap op en komen in een witte, puntvormige kamer. De scholieren nemen plaats op een tribune op de kopse kant. Het ligt gaat uit en er volgt een grote lichtflits en een donderend geluid. De projectors gaan aan! Vanaf de grond verschijnen foto’s van personen uit de oorlogsjaren op de projectiemuren. Hierop volgen harde knallen uit de tribune! De scholieren zien vervolgens heftige oorlogsbeelden uit de Tweede Wereldoorlog van Nijmegen en omstreken. De film maakt indruk.

Volgend op de film nemen de scholieren deel aan een workshop over propaganda. Aan de hand van de bekende propaganda posters uit de Tweede Wereldoorlog worden vragen gesteld over de betekenis en worden connecties gelegd met actuele onderwerpen als ‘Fake News’ en recente politieke misstanden.

 

WO2 Infocentrum

Het WOII-Infocentrum in de binnenstad van Nijmegen

Ik sprak later in de week met Bas over hoe hij deze dag ervaren heeft. Het begeleiden van de scholieren tijdens de workshop propaganda kwam daar duidelijk naar voren: “Ik vond het erg leuk om de scholieren op een andere manier te laten kijken naar propaganda en fake news. Hierdoor kwamen leuke gesprekken en mooie discussies op gang”.  “De interactie tussen de leerlingen en docenten was mooi om te zien”.

Bas uitte zich eveneens positief over de film: “Ook de film die we lieten zien vond ik erg en interessant. Zo kregen de scholieren een kort maar duidelijk beeld over wat er het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen heeft plaats gevonden.”

 

Bas is ambassadeur voor Gelderland Herdenkt. Wil je meer weten over de activiteiten van Bas of de andere ambassadeurs tijdens Gelderland Herdenkt? Volg dan onze nieuwsberichten!

 

Neem ook een kijkje op de volgende pagina’s voor meer informatie over de organisaties die zijn genoemd in dit artikel:

 

 

 

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: