Op 12 september 2019 gingen 75 scholieren in de leeftijd van 13-17 jaar uit de vijf Gelderse regio’s met elkaar in debat in de Statenzaal van het Huis der Provincie. Deze dag diende als kick-off van het educatieprogramma van Gelderland Herdenkt. Erfgoed Gelderland coördineert dit programma.

Om 10.00 uur werd de ochtend geopend door Marc Wingens, directeur van Erfgoed Gelderland. Hij vertelde over het Gelderland Herdenkt Educatie Programma van nu tot mei 2020. Frits Bloemberg van Het Debatbureau ging vervolgens in gesprek met de aanwezige scholieren over hoe bij hen de bevrijding leeft en wat ze weten van de 75 jarige bevrijding. Martijn Vermeulen, historicus en geschiedenisleraar, nam de jongeren daarna mee in zijn persoonlijke verhaal. In zijn verhaal speelden ooggetuigen een belangrijke rol om de geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog te vertellen .

Daarna gingen de jongeren aan de hand van twee prikkelende stellingen in debat onder leiding van Frits Bloemberg. De eerste stelling was: Zodra de generatie die WOII meegemaakt heeft overleden is, is herdenken niet meer nodig. De tweede stelling ging over de vraag of gaming als het nieuwe herdenken gebruikt kon worden. Dit werd ingeleid met het filmpje dat was gemaakt naar aanleiding van de game ‘Post Scriptum – The bloody seventh’ en waarbij de Slag om Arnhem nagespeeld wordt. Eind augustus werden voor deze game twee zalen in de Pathé-bioscoop van Arnhem omgetoverd tot Game Rooms.

Gerda Brethouwer, directeur  van het Onderduikmuseum Aalten, vertelde bovendien nog een boeiend verhaal over de Nederlands-Duitse grens en zijn geschiedenis. Haar stelling is dat de verhalen om te herdenken moeten ontstaan in de leefomgeving. Het Onderduikmuseum werkt daarom met innovatieve multimedia.

Na Brethouwers verhaal hebben de jongeren een verklaring overhandigd aan gedeputeerde Peter van  ’t Hoog om hun betrokkenheid bij het herdenken te tonen. Na de lunch werd er een actief programma verzorgd door het Ministerie van Defensie en  11 Lucht Mobiele Brigade (11LMB). Daarin werd gekeken wat het inhoudt om te worden uitgezonden naar een land in oorlog. Ook gingen de scholieren in gesprek met veteraan Jonker , zijn verhaal was zeer indrukwekkend.

Dit alles zorgde voor een boeiende en leerzame dag in een mooie ambiance. Een aftrap waar Gelderland Herdenkt op een waardevolle manier mee verder kan en die een goede opmaat vormt voor de programmaonderdelen die nog volgen, zoals de Digitale Scheurkalender, het Borderlands-project, WO2-cafés, theater Van nacht naar dag, en de YOUCEE-Conferentie.

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: