Onderwaterzettingen, beschietingen en evacuaties

Na het mislukken van Operatie Market Garden in september 1944, wordt het gebied tussen de Waal en de Rijn de nieuwe frontlinie. De gevechten zijn heftig met zware beschietingen van beide kanten. De burgerbevolking zit midden in dit oorlogsgeweld gevangen en al snel valt de beslissing om tot evacuatie van het gebied over te gaan. Een grote stroom evacués gaat een onzekere toekomst tegemoet.

Na de slag om Arnhem is de Betuwe zwaar getroffen door beschietingen door de geallieerden, die lange tijd aan de zuidkant van de Maas waren gelegerd toen de opmars in september 1944 stokte. Het gebied vormde negen maanden lang het frontgebied tussen bevrijd en bezet Nederland. Nergens anders in Europa lag een gebied in de Tweede Wereldoorlog zo lang in de frontlinie. Er is een groeiende aandacht voor het lot van de burgers in het strijdgebied. Burgers werden geconfronteerd met onderwaterzettingen, voortdurende beschietingen en evacuaties. (Bron: WO2Gld)

Tijdens de frontlinieperiode waren ook de zwartste dagen uit de geschiedenis van Putten, 1 en 2 oktober 1944. Het verzet heeft net na middernacht op 1 oktober een grotendeels mislukte aanslag op een auto met Duitse officieren gepleegd en de bezetter neemt wraak. Zeven mensen worden die dagen door de Duitsers doodgeschoten en maar liefst 659 mannen tussen de achttien en vijftig worden afgevoerd naar kamp Amersfoort. Meer dan 500 mensen overleven de razzia van Putten niet. (Bron: 75jaarvrijheid.nl)

Lees meer over de razzia in Putten op 75jaarvrijheid.nl of over de Betuwe in de frontlinie op Liberationroute.nl.

Bekijk het verhaal over de frontlinieperiode

Route Water als Wapen

In oktober 1944 worden door de Duitse troepen plannen bedacht om een groot deel van het Nederlands-Duitse grensgebied onderwater te zetten om een geallieerde aanval af te wenden. In december 1944 als het water in de Rijn heel hoog staat, slaan Duitse soldaten met zware explosieven een gat in de Drielsedijk. Het wordt een overstroming met grote gevolgen voor de nog aanwezige bewoners, de strijdende partijen en enkele binnenvaartschippers.

Meer over deze route

Beleef Gelderland Herdenkt met deze evenementen

1 aug - 31 dec

‘De Vergeten Executie’ – Audiotour

Gratis audiotour door park Sonsbeek over 'De Vergeten Executie' tijdens Slag.

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: