Interessante plekken

De Tweede Wereldoorlog liet onuitwisbare sporen in Gelderland achter. Bezoek steden die zwaar beschadigd raakten, plekken waar mensen het verschil maakten of ga naar een van de vele musea om verhalen uit de oorlogstijd te leren kennen.

120 interessante plaatsen

Airborne at the Bridge

Wat is Airborne at the Bridge?Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de…

Airborne Museum at Hartenstein

Slag om ArnhemDe Slag om Arnhem, een belangrijk deel uit ons gezamenlijk verleden, heeft grote impact gehad op het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog en de vorming van het huidige Europa. Daarmee is het…

Airborne-monument

Het Airborne-monument herinnert aan de landing van de eenheden van de 1ste Britse Airborne Divisie en van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade op 17, 18 en 19 september 1944 in de omgeving van Wolfheze.

Airborne-monument

Het Airborne-monument in Heilig Landstichting herinnert aan de bevrijding van Nijmegen op 17 september 1944. Hotel Sionshof te Heilig Landstichting was toen het hoofdkwartier van de Amerikaanse Divisie.

Airborne-monument

Het Airborne-monument herinnert de inwoners van Arnhem aan de Slag om Arnhem die begon op 17 september 1944.

Airborne-monument

Het Airborne-monument op de Ginkelse Heide te Ede herinnert aan de luchtlandingen van Britse parachutisten op 17 en 18 september 1944 en aan degenen die daarbij om het leven kwamen. De luchtlandingen maakten deel uit…

Airborne-monument / De Naald

Het Airborne-monument te Oosterbeek aan de Slag om Arnhem die duurde van 17 tot 26 september 1944. Het monument verbeeldt onder meer de vrijheid, de landing van de geallieerde troepen, de hulp die Oosterbeekse vrouwen…

Airborne-zuil

De Airborne-zuil te Arnhem herinnert aan de mislukte laatste poging van het 2de bataljon South Staffordshires en het 11e parachutistenbataljon om door te breken naar de Rijnbrug op 19 september 1944.

Arnhems Oorlogsmuseum

Het Arnhems Oorlogsmuseum geeft naast een algemeen overzicht ook een nauwkeurig beeld van wat er zich in en rondom Arnhem heeft afgespeeld tijdens de oorlogsjaren. Wanneer je het museum binnen stapt, waan je je voor…

AVOG’s Crashmuseum 1940 – 1945

Het AVOG crashmuseum 1940 – 1945 werd in mei 1981 voor het eerst opengesteld voor publiek als resultaat van tien jaar onderzoek en voorbereiding. Behalve dat het museum een eerbetoon wil zijn aan de geallieerde…

Beschadigde muur gemeentehuis Tiel

De beschadigde muur aan de zijgevel van de vroegere buitenmuur van het gemeentehuis in Tiel, nu de binnenmuur bij de raadzaal, herinnert aan de beschietingen van de stad vanaf september 1944. Tiel werd toen een…

Betuws Oorlogs- en informatiecentrum

Het voor het grote publiek bekend maken van de Betuwse Oorlogsgeschiedenis. Middels het in stand houden van een museum waarin voorlichting, educatie, herinnering, collecties, tentoonstellingen, diorama’s en exposities het verleden laten herleven, de gevallenen (zowel…

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: