Jongerendebat: herdenken in de toekomst

Gelderland was van september 1944 tot en met mei 1945 negen maanden onafgebroken het centrum van de bevrijdingsstrijd van Nederland. Alle Gelderse regio’s kregen in deze maanden met de oorlog te maken. Met Zeeland behoort Gelderland tot de provincies met de meeste oorlogsslachtoffers en oorlogsschade in Nederland. In 2019 en 2020 is deze episode 75 jaar geleden. In heel Gelderland wordt gewerkt aan projecten om stil te staan bij de gebeurtenissen van toen en om de Bevrijding en 75 jaar vrijheid te vieren. Een van de activiteiten betrof een jongerendebat op 12 september met leerlingen van zeven Gelderse scholen, verspreid uit Gelderland. In de Gelderse Statenzaal sprak de jeugd zich uit over hoe jongere generaties denken over herinneren, herdenken en vieren.

 

Een van de stellingen werd ingeleid met  The Game zie hieronder:

Gamen in Arnhem om de vrijheid te realiseren..
“Hoe echter je het maakt, zoals in deze game, hoe meer je het besef krijgt; zo was het echt. Als je zelf de wapens in handen hebt, dan krijg je zonder dat je het door hebt een geschiedenisles.” aldus Knol in zijn vlog.
Samen met Bridge to Liberation schreven we geschiedenis in Pathé. Met teams van jonge deelnemers én Milan Knol speelden we, na een interessante geschiedenisles over de Slag om Arnhem, samen een missie bij de John Frostbrug van 1944 in The Game Post Scriptum – The Bloody Seventh. Een bijzonder moment, waar “Learning By Gaming” een nieuwe dimensie kreeg en de impact van oorlog toen en nu intens voelbaar was.
Was jij er bij in Pathé Arnhem? Bekijk snel de Vlog van Milan.

Download de factsheet van het Jongerendebat

18 feb

Herdenking slachtoffers V1 bominslag Waterkwartier 18 februari 1945

Op 18 februari 2020 is het 75 jaar geleden dat de V1 bom insloeg en herdenken we met oud- en huidige wijkbewoners, leerlingen van kindcentrum Aquamarijn en andere belangstellenden en organisaties de slachtoffers van deze ramp. 

18 feb

Herdenking slachtoffers V1 bominslag 1945 Waterkwartier te Nijmegen

Herdenking slachtoffers V1 bominslag met toespraken/bijdragen van de burgemeester van Nijmegen, overlevende oud-wijkbewoner, leerlingen groep 8 Kindcentrum Aquamarijn en Zr Clarissen van kloostergemeenschap De Bron. Na de Last Post en 2 minuten stilte worden bloemen bij de plaquette gelegd.

18 feb

Film ‘Krieg am Niederrhein’

Vertoning Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein' over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945.

19 feb

Gratis rondleidingen in de voetsporen van Montgomery

Op woensdag 19 februari verzorgt het Van ’t Lindenhoutmuseum twee speciale rondleidingen over het bezoek van de Britse WOII generaal Montgomery aan het weeshuis in 1945. De rondleidingen zijn om 11:00 en 14:00 uur. Toegang en deelname zijn gratis.

19 feb

Gratis rondleidingen in de voetsporen van Montgomery

Op woensdag 19 februari verzorgt het Van ’t Lindenhoutmuseum twee speciale rondleidingen over het bezoek van de Britse WOII generaal Montgomery aan het weeshuis in 1945. De rondleidingen zijn om 11:00 en 14:00 uur. Toegang en deelname zijn gratis.

19 feb

Workshop ‘Het leven van de parachutist in WO2’

Volg een parachutistenworkshop! Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

20 feb

Vannacht naar dag

Vannacht naar Dag begint letterlijk voor dag en dauw, zodat het tijdens de performance langzaam licht kan worden. Het publiek beleeft aan de hand van een aantal door Quirine vertelde verhalen en gezongen liederen hoe oorlog doorwerkt in de generaties erna.

20 feb

Cineac voor kinderen

Doorlopende vertoning van boeiende en educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema's.

20 feb

Film ‘Krieg am Niederrhein’

Vertoning Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein' over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945.

21 feb

Verhalen die niet verteld zijn

Educatieve tentoonstelling met als thema Marokko in de Tweede Wereldoorlog.

21 feb

Interactieve lezing Hoevelaken 75 jaar geleden

Patrick Burgers van Amarch neemt het publiek stap voor stap mee naar markante plaatsen en gebeurtenissen van de oorlog in ons dorp, met behulp van prachtige luchtfoto’s, archiefstukken en verslagen uit 1945. De toegang is gratis.

21 feb

Lezing Wat was Waar

Een lezing om samen met het publiek de namen en locaties van gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog in Hoevelaken aan te wijzen en te omschrijven aan de hand van militaire luchtfoto’s, oude en moderne kaarten, archiefstukken en foto’s.

22 feb

Herdenking bombardement 22 februari 1944

De gemeente Nijmegen nodigt u uit om op zaterdag 22 februari aanwezig te zijn bij de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944. 

22 feb

Concert Geluksvogel

De jeugd van Psalm 150 geeft een inspirerend concert in het teken van 75-jaar vrijheid. Door middel van afwisselende muziek, toneel, zang en dans wordt het onderduikverhaal van Joop Levy verteld (uit de collectie van Nationaal Onderduikmuseum Aalten). De voorstelling is geschikt voor jong en oud.

22 feb

BLUE LAKE PROMS CONCERT – SOUND OF FREEDOM

Fanfare orkets Psalm 150 22 februari 2020 – starttijd 20.00 uur – A-orkest 23 februari 2020 – starttijd 16.00 uur – A-orkest

23 feb

BLUE LAKE PROMS CONCERT – SOUND OF FREEDOM

Fanfareorkest Psalm 150 22 februari 2020 – starttijd 20.00 uur – A-orkest 23 februari 2020 – starttijd 16.00 uur – A-orkest

25 feb

Anne Frank middag

Themamiddag over het leven van Anne Frank voor kinderen van 10-13 jaar.

26 feb

Spionagetraining

Volg een spoedcursus om spion te worden! Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: