Jongerendebat: herdenken in de toekomst

Gelderland was van september 1944 tot en met mei 1945 negen maanden onafgebroken het centrum van de bevrijdingsstrijd van Nederland. Alle Gelderse regio’s kregen in deze maanden met de oorlog te maken. Met Zeeland behoort Gelderland tot de provincies met de meeste oorlogsslachtoffers en oorlogsschade in Nederland. In 2019 en 2020 is deze episode 75 jaar geleden. In heel Gelderland wordt gewerkt aan projecten om stil te staan bij de gebeurtenissen van toen en om de Bevrijding en 75 jaar vrijheid te vieren. Een van de activiteiten betrof een jongerendebat op 12 september met leerlingen van zeven Gelderse scholen, verspreid uit Gelderland. In de Gelderse Statenzaal sprak de jeugd zich uit over hoe jongere generaties denken over herinneren, herdenken en vieren.

 

Een van de stellingen werd ingeleid met  The Game zie hieronder:

Gamen in Arnhem om de vrijheid te realiseren..
“Hoe echter je het maakt, zoals in deze game, hoe meer je het besef krijgt; zo was het echt. Als je zelf de wapens in handen hebt, dan krijg je zonder dat je het door hebt een geschiedenisles.” aldus Knol in zijn vlog.
Samen met Bridge to Liberation schreven we geschiedenis in Pathé. Met teams van jonge deelnemers én Milan Knol speelden we, na een interessante geschiedenisles over de Slag om Arnhem, samen een missie bij de John Frostbrug van 1944 in The Game Post Scriptum – The Bloody Seventh. Een bijzonder moment, waar “Learning By Gaming” een nieuwe dimensie kreeg en de impact van oorlog toen en nu intens voelbaar was.
Was jij er bij in Pathé Arnhem? Bekijk snel de Vlog van Milan.

Download de factsheet van het Jongerendebat

8 apr

Struikelstenen (Stolpersteine) wandeling

Struikelstenen (Stolpersteine) wandeling Unieke (rolstoel)wandeling langs Nijkerkse struikelstenen (Stolpersteine). Onder leiding van een museumgids en met hulp van leerlingen van de basisschool wandelen we langs deze bijzondere monumentjes.

8 apr

WO2-café Dieren

Geannuleerd

Bij de WO2-cafés in zeventien Gelderse bibliotheken is iedereen die een oorlogs- of bevrijdingsverhaal wil delen van harte welkom om langs te komen. Ook foto’s, voorwerpen en documenten over de oorlog en de bevrijding kunt u meenemen naar deze lunchbijeenkomsten. Op 8 april zijn we in Dieren!

9 apr

WO2-café Geldermalsen

Geannuleerd

Bij de WO2-cafés in zeventien Gelderse bibliotheken is iedereen die een oorlogs- of bevrijdingsverhaal wil delen van harte welkom om langs te komen. Ook foto’s, voorwerpen en documenten over de oorlog en de bevrijding kunt u meenemen naar deze lunchbijeenkomsten. Op 9 april zijn we in Geldermalsen!

9 apr

Bustour ‘in de voetsporen van de Canadese bevrijders’

Geannuleerd

Ontdek alle historische plaatsen van de Canadese bevrijders tijdens de bustour ’In de voetsporen van de Canadese bevrijders’.

9 apr

Achterhoek herdenkt 75 jaar Vrijheid

Met deze bijzondere routes staan we stil bij de oorlog en vieren we in de Achterhoek dat we samen in 75 jaar vrijheid leven.

13 aug - 10 apr

Escaperoom Universiteit in Verzet

Kom op bezoek in dit Nijmeegse studentenhuis in 1943 en beleef een waargebeurd spannend verhaal over verzet, vrijheid en het maken van keuzes.

10 apr

Lezing over Ru Paré

Op vrijdagavond 10 april houdt Wim Willems, hoogleraar sociale geschiedenis, een lezing over de Haagse kunstenares en verzetsstrijder Ru Paré. Zij is geboren in Druten en werd later ook wel bekend onder haar schuilnaam ‘Tante Zus’.

10 apr

Lezing over Ru Paré

Op vrijdagavond 10 april houdt Wim Willems, hoogleraar sociale geschiedenis, een lezing over de Haagse kunstenares en verzetsstrijder Ru Paré. Zij is geboren in Druten en werd later ook wel bekend onder haar schuilnaam ‘Tante Zus’.

10 apr

De aanslag

De veelgeprezen toneelbewerking van Harry Mulisch’ bestseller is terug in de theaters in het jaar dat we 75 jaar bevrijding vieren! Met acteurs Victor Löw, Peter Bolhuis, Henriëtte Tol e.a. belooft het wederom een theaterparel te worden. De Aanslag is een klassieker met blijvende urgentie.

11 apr

In de voetsporen van de Canadezen

In de voetsporen van de Canadezen is een historische tour langs bevochten terrein tussen de IJssel en Apeldoorn. Tussen 11 en 17 april 1945 vond hier tegen het einde van de oorlog een relatief onbekende maar felle strijd plaats. Tijdens deze tour volgen we dan ook de route van een Canadees regiment

11 apr

Voorst Remembers Operation Cannonshot

Op zaterdag 11 april staat Recreatiegebied Bussloo in het teken van Operatie Cannonshot, het begin van de bevrijding van de Veluwe. Er is veel te beleven zoals een militaire bivak, re-enactment en lezingen. Het hoogtepunt van de dag is het te water gaan van de amfibievoertuigen in de recreatieplas.

11 apr

Operatie Geslaagd – Erik Krikke en zijn band 7even Bridges over PTSS

Zaterdag 11 april treedt Erik Krikke met zijn band 7even Bridges op in de Koppelkerk in Bredevoort met zijn theatervoorstelling ‘Operatie geslaagd’ over zijn oorlogservaringen in Afghanistan. Een rauw verhaal over de onzichtbare littekens die een oorlog achterlaat.

17 jan - 12 apr

Expositie ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’

Vanaf 17 januari t/m 12 april 2020 is in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek de nieuwe tijdelijke expositie ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’ te bezichtigen.

12 apr

Voorst Remembers Operation Cannonshot – Bevrijdingstour en Herdenking

Op zondag 12 april 2020, eerste paasdag, wordt de oversteek van de IJssel, Operatie Cannonshot, herdacht en herbeleeft. Militaire voertuigen rijden een bevrijdingstour lang de dorpen van de gemeente Voorst. Langs de route zijn een aantal stopmomenten om de bevrijding te herdenken en te beseffen.

13 apr

Klementbrug Heerde

Ieder jaar in de vroege morgen van 13 april wordt bij de Klementbrug in Heerde een herdenking georganiseerd voor de verzetsmensen die op 13 april 1945 door Duitse militairen zijn doodgeschoten.

13 apr

Herdenking Posterenk | 75 jaar bevrijding

Herdenking van de slachtoffers die zijn gevallen bij de bevrijding van Posterenk.

13 apr

Lezing Rob Bertholee

“75 jaar vrijheid, maar hoe lang nog?”. Rob Bertholee is oud commandant Landstrijdkrachten en was tot december 2018 hoofd van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst. We kennen hem van radio en tv over de sleepwet: veranderingen rond wetgeving op gebied van privacy. De lezing wordt gehouden in

14 apr

WO2-café Barneveld

Geannuleerd

Bij de WO2-cafés in zeventien Gelderse bibliotheken is iedereen die een oorlogs- of bevrijdingsverhaal wil delen van harte welkom om langs te komen. Ook foto’s, voorwerpen en documenten over de oorlog en de bevrijding kunt u meenemen naar deze lunchbijeenkomsten. Op 14 april zijn we in Barneveld!

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: