Gelderland was van september 1944 tot en met mei 1945 negen maanden onafgebroken het centrum van de bevrijdingsstrijd van Nederland. Alle Gelderse regio’s kregen in deze maanden met de oorlog te maken. Met Zeeland behoort Gelderland tot de provincies met de meeste oorlogsslachtoffers en oorlogsschade in Nederland. In 2019 en 2020 is deze episode 75 jaar geleden. In heel Gelderland wordt gewerkt aan projecten om stil te staan bij de gebeurtenissen van toen en om de Bevrijding en 75 jaar vrijheid te vieren. Een van de activiteiten betrof een jongerendebat op 12 september met leerlingen van zeven Gelderse scholen, verspreid uit Gelderland. In de Gelderse Statenzaal sprak de jeugd zich uit over hoe jongere generaties denken over herinneren, herdenken en vieren.
Een van de stellingen werd ingeleid met The Game zie hieronder:
Gamen in Arnhem om de vrijheid te realiseren..
“Hoe echter je het maakt, zoals in deze game, hoe meer je het besef krijgt; zo was het echt. Als je zelf de wapens in handen hebt, dan krijg je zonder dat je het door hebt een geschiedenisles.” aldus Knol in zijn vlog.
Samen met Bridge to Liberation schreven we geschiedenis in Pathé. Met teams van jonge deelnemers én Milan Knol speelden we, na een interessante geschiedenisles over de Slag om Arnhem, samen een missie bij de John Frostbrug van 1944 in The Game Post Scriptum – The Bloody Seventh. Een bijzonder moment, waar “Learning By Gaming” een nieuwe dimensie kreeg en de impact van oorlog toen en nu intens voelbaar was.
Was jij er bij in Pathé Arnhem? Bekijk snel de Vlog van Milan.