Digitale Scheurkalender

In het kader van het herdenkingsprogramma is er een Digitale Scheurkalender in ontwikkeling. De kalender sluit aan bij de centrale thema’s van Gelderland Herdenkt. De kalender wordt gemaakt in samenwerking met in ieder geval de drie nationale oorlogsmusea in de provincie (Airborne Museum Hartenstein, Nat. Vrijheidsmuseum Groesbeek & Nat. Onderduikmuseum Aalten) en zo mogelijk nog andere leden van Erfgoed Gelderland met WO2 gerelateerde collecties.

De kalender is direct toepasbaar in de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De kalender kan ook buitenschools gebruikt worden bijvoorbeeld voor  educatieve activiteiten van de oorlogsmusea.

De kalender bestaat uit twaalf tegels. De eerste tegel is een introductietegel over de Tweede Wereldoorlog die eindigt op het moment waarop deze kalender begint, dus september 1944. In de laatste tegel maken we een koppeling met het nu (met o.a. herdenken). De tussenliggende tien tegels gaan over de vijf regio’s in Gelderland, twee tegels per regio. Deze tegels volgen de chronologie van de bevrijding. In de regionale tegels worden de thema’s behandeld die in de regionale programma’s centraal staan.

De nationale oorlogsmusea werken onder de vlag van de SMH samen aan het versterken van de samenhang en kwaliteit van het educatieve aanbod. In afstemming met en op initiatief van de educatoren van de drie Gelderse oorlogsmusea leveren we hier vanuit de Kwaliteitsimpuls een inhoudelijke en direct in het onderwijs toepasbare bijdrage aan: de Digitale Scheurkalender – Gelderland Herdenkt 75 jaar Vrijheid.

De Digitale Scheurkalender is een initiatief van het Kröller-Müller Museum. De Digitale Scheurkalender is speciaal ontwikkeld voor het digitale schoolbord als een leerzame, vlotte en laagdrempelige kennismaking met kunst, cultuur en erfgoed.

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: