De kalender is direct toepasbaar in de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
De kalender is bedoeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Ook kan de kalender bijvoorbeeld buitenschools gebruikt worden voor educatieve activiteiten van de oorlogsmusea.
De kalender bestaat uit twaalf tegels. De eerste tegel is een introductietegel over de Tweede Wereldoorlog die eindigt op het moment waarop deze kalender begint: September 1944. In de laatste tegel maken we een koppeling met het nu (over o.a. herdenken). De tussenliggende tien tegels gaan over de vijf regio’s in Gelderland, twee tegels per regio. Deze tegels volgen de chronologie van de bevrijding. Met het wachtwoord herdenken krijg je toegang tot de kalender.
De nationale oorlogsmusea werken onder de vlag van de SMH samen aan het versterken van de samenhang en kwaliteit van het educatieve aanbod. In afstemming met en op initiatief van de educatoren van de drie Gelderse oorlogsmusea leveren we hier vanuit de Kwaliteitsimpuls een inhoudelijke en direct in het onderwijs toepasbare bijdrage aan: de Digitale Scheurkalender – Gelderland Herdenkt 75 jaar Vrijheid.
De Digitale Scheurkalender is een initiatief van het Kröller-Müller Museum en is speciaal ontwikkeld voor het digitale schoolbord als een leerzame, vlotte en laagdrempelige kennismaking met kunst, cultuur en erfgoed. De ontwikkeling van de Digitale Scheurkalender is uitgevoerd door Patsboem Educatief