Free Future

Van september 2019 tot en met mei 2020 wordt in heel Gelderland stilgestaan bij 75 jaar vrijheid. Het  begint in september 2019 maar heeft als hoogtepunt februari 2020. Deze tijdsperiode is gekozen vanwege de historische gebeurtenissen binnen het Rijnlandoffensief. Het wordt een bovenregionaal programma voor een bovenregionale doelgroep.

Met dit jongerenprogramma Jong 75 jaar vrijheid willen we dat het thema vrijheid (nog meer) op de agenda van de jongeren komt en daar blijft. Dit bereiken we door de focus niet alleen op het verleden (herinneren en herdenken) te leggen, maar steeds meer te kijken naar de betekenis van vrijheid voor het heden en de toekomst. Samen met de jongeren wordt er een nieuwe lading aan vrijheid gegeven. Een lading die we meenemen naar de toekomst. Hierbij wordt gekeken naar vrijheid met alle verschillende aspecten die daaronder hangen. Het gaat om een veilige leefomgeving, inclusieve samenleving, economische vrijheid, seksuele vrijheid, vrijheid van meningsuiting, diversiteit, migratie, mensenrechten, etc. De jongeren zelf zullen subthema’s aanleveren zodat de nieuwe lading van het begrip vrijheid voor deze en komende generaties relevant en levendig blijft. Hierbij zal de aanleiding van deze vrijheden nooit uit het oog verloren worden.

 

Free Future College, een educatieweek voor het voortgezet Onderwijs

In februari vindt het Free Future College plaats in Nijmegen. Een bijzonder project in het kader van 75 jaar vrijheid. Wij hebben nog ruimte voor deelnemende scholen. Als er vragen zijn en ik dingen kan toelichten, hoor ik dit natuurlijk ook graag.

  Free Future College nodigt Gelderse middelbare scholieren uit deel te nemen aan een spraakmakende & inspirerende collegedag. Een dag in een week die geheel in het teken van vrijheid staat. Van vrijheid van meningsuiting tot economische vrijheid. Van persoonlijke vrijheid tot collectieve. Van mogen zijn wie je bent tot moeten achterlaten en opnieuw beginnen. Een collegedag over vrijheid in de breedste zin van het woord.

Door middel van een interactief programma vol workshops, prikkelende vragen, boeiende en uiteenlopende gasten, makers en inspirators willen we de leerlingen aanzetten tot denken, doen, vinden, beleven en ervaren.

Hoe vrij ben jij eigenlijk? Hoe vrij is jouw buurman of buurvrouw? Hoe vrij denken wij? Wat is vrijheid nou eigenlijk helemaal? Heeft iedereen recht op zijn of haar eigen vrijheid? En wat betekent vrijheid voor jou? Hoe ziet de toekomst eruit als we het hebben over vrijheid?

We bieden een zo gevarieerd mogelijk programma. Leerlingen kunnen letterlijk en figuurlijk hun stem laten horen, ze kunnen aan de slag met graffiti, vlogs, interviews, tekst, spoken word, rap of fake news. Ze kunnen bouwen en debatteren, onderzoeken en ondervinden, luisteren en spreken.

Zie voor meer info: www.freefuture.nu

75 uur non-stop vrijheid!

Van 6 tot en met 9 februari kun je deelnemen aan iets heel bijzonders: Into the future! Maar liefst 75 uur lang zal de vrijheid door jongeren van 16 t/m 25 jaar onder de loep worden genomen tijdens dit unieke non-stop festival dat zich over heel Nijmegen zal bewegen! Met o.a. hip hop, dance, film, debat, kampvuur, workshops, sport en religie maken we de balans op van wat 75 jaar vrijheid ons heeft gebracht en geven we ons geluid door aan de toekomst. Into the future is toegankelijk voor alle jongeren uit Gelderland (en ook daarbuiten) en is grotendeels gratis te bezoeken. Voor alle informatie en een compleet programmaoverzicht kijk je op: www.intothefuture.nu
Volg ons vooral ook op Instagram en Facebook via intothefuture2020

# 𝗜𝗻𝘁𝗼 𝘁𝗵𝗲 𝗳𝘂𝘁𝘂𝗿𝗲 met ambassadeur Emma Wortelboer

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: