Borderlands

Borderlands is een project uitgevoerd door Artist Educators verbonden aan het iMAE- programma (international Master Artist Educator) van ArtEZ, hogeschool voor de kunsten Arnhem. In elk van de vijf regio’s vindt een community-kunstproject plaats.

Het project resulteert in vijf community-kunstwerken.

Donderdag 26 september was de opening van het openbare kunstwerk op het Airborneplein van Arnhem de eerste fase van het Borderlands-project. Binnen dit werk hebben de Internationale Master Artist Educator (iMAE ArtEZ) alumni Pien Maessen en Yunjei Cho gewerkt aan ‘een nieuwe taal voor herdenking’ en zijn daarmee van plan een nieuw concept te introduceren op het gebied van openbare herdenking onder het mom van ‘kritische herdenking’. Volg de tweede en derde fase van het Borderlands project op: SeAeRe ArtEZ Hogeschool van de Kunsten

Studenten van de Hogeschool voor de kunsten ArtEZ werken onder leiding van ‘Artist Educators’ Pien Maessen en Yunjei Cho aan bijzondere muurschilderingen in de fietstunnel . Het kunstwerk is het eerste zichtbare resultaat van het project, waarin studenten en jongeren worden uitgedaagd op creatieve manieren invulling te geven aan het nieuwe herdenken. Na Arnhem zal het project ook de andere Gelderse regio’s aandoen. Lees er meer over in dit artikel uit De Gelderlander.

De centrale thema’s herdenken en beseffen vormen het uitgangspunt voor een serie projecten die verbonden zijn met lokale en internationale gemeenschappen. Met de bewogen en onderscheidende oorlogsverhalen van de Gelderse streken als vertrekpunt wil Borderlands opnieuw contact maken met het menselijke verhaal – niet de natie, niet de legers, niet de koning of het land, maar de mens achter het zogenaamde ‘grote verhaal’. Kunst en cultuur spelen daarbij een niet te onderschatten rol.

#theborderlandsproject

Het project loopt gedurende de gehele looptijd van Gelderland Herdenkt en wordt uitgevoerd onder regie SeAeRe ArtEZ Hogeschool van de Kunsten in nauwe samenwerking met Erfgoed Gelderland. De regio’s komen achtereenvolgend aan bod, te starten met de regio Arnhem (de Airborne Regio).

Voor de tweede fase van  het Borderlands Project wordt er gewerkt met 10 teams
van de ArtEZ kunst & educatie en de groep IMAE (International Masters Artist Educator) studenten.
Elk team begint met het ontwikkelen van maatschappelijk geëngageerde projecten rond ‘critical rememberance’ in de maand januari, verspreid over 3 verschillende regio’s in en rond Arnhem.

Benieuwd naar de projecten? Volg #theborderlandsproject 

Werkwijze

Centraal in de werkwijze staat het actief betrekken van regionale gemeenschappen, scholen, jongeren en andere belanghebbenden. De kunstwerken zijn het resultaat van deze samenwerking en verschillen als gevolg per regio. Ze krijgen vorm gedurende de looptijd van het programma.

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: