Borderlands

Borderlands is een project uitgevoerd door Artist Educators verbonden aan het iMAE- programma (international Master Artist Educator) van ArtEZ, hogeschool voor de kunsten Arnhem. In elk van de vijf regio’s vindt een community-kunstproject plaats.

De centrale thema’s herdenken en beseffen vormen het uitgangspunt voor een serie projecten die verbonden zijn met lokale en internationale gemeenschappen. Met de bewogen en onderscheidende oorlogsverhalen van de Gelderse streken als vertrekpunt wil Borderlands opnieuw contact maken met het menselijke verhaal – niet de natie, niet de legers, niet de koning of het land, maar de mens achter het zogenaamde ‘grote verhaal’. Kunst en cultuur spelen daarbij een niet te onderschatten rol.

Het project

Het project loopt gedurende de gehele looptijd van Gelderland Herdenkt en wordt uitgevoerd onder regie van ArteZ in nauwe samenwerking met Erfgoed Gelderland. De regio’s komen achtereenvolgend aan bod, te starten met de regio Arnhem (de Airborne Regio). Voor de andere regio’s lopen er al gesprekken met Nijmegen, Tiel en Apeldoorn. Voor de Achterhoek zal de exacte locatie nog worden vastgesteld.

Het project resulteert in vijf community-kunstwerken. De eerste is een muurschildering in de fietstunnel op het Airborneplein in Arnhem. Studenten van de Hogeschool voor de kunsten ArtEZ werken onder leiding van ‘Artist Educators’ Pien Maessen en Yunjei Cho aan bijzondere muurschilderingen in de fietstunnel . Het kunstwerk is het eerste zichtbare resultaat van het project, waarin studenten en jongeren worden uitgedaagd op creatieve manieren invulling te geven aan het nieuwe herdenken. Na Arnhem zal het project ook de andere Gelderse regio’s aandoen. Lees er meer over in dit artikel uit De Gelderlander.

 

Werkwijze

Centraal in de werkwijze staat het actief betrekken van regionale gemeenschappen, scholen, jongeren en andere belanghebbenden. De kunstwerken zijn het resultaat van deze samenwerking en verschillen als gevolg per regio. Ze krijgen vorm gedurende de looptijd van het programma.

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: