Op dit moment zitten we midden in Gelderland Herdenkt 75 jaar vrijheid, een programma van 9 maanden van herdenken, beseffen beleven en vieren. In 2019 herdachten we 75 jaar Market Garden, in 2020 vieren we dat we al 75 jaar in een vrij land wonen. In mei zal dit programma eindigen. De provincie wil de energie op dit vlak blijven doorzetten, maar met een nieuwe focus.

75 jaar vrijheid vormt een kantelpunt, we herdenken niet alleen meer het oorlogsverleden, maar kijken naar de betekenis van vrijheid vandaag de dag en de verantwoordelijkheid die leven in vrijheid met zich meebrengt. Vrijheid is een fundamenteel mensenrecht, maar niet vanzelfsprekend.

De provincie gaat zich richten op het thema vrijheid in een programma voor én door Gelderlanders. Het programma Vrijheid zal gedurende de coalitieperiode 2019-2023 de opvolger worden van Gelderland Herdenkt. We denken dat dit thema, na het kroonjaar, een nieuwe invulling moet krijgen. De focus zal vooral liggen op de betekenis van vrijheid nu en in de toekomst. Dit betekent een accentverschuiving ten opzichte van Gelderland Herdenkt.

Een programma Vrijheid voor en door Gelderse inwoners betekent dat we de komende maanden in gesprek gaan met iedereen die mee wil praten en denken over dit onderwerp: onze partners, Gelderse inwoners, Gelderse bestuurders en andere betrokkenen. Het komend half jaar zal er hard gewerkt geworden aan de invulling van het thema vrijheid. In juni zal het programma Vrijheid dan als opvolger van Gelderland Herdenkt van start gaan.

Wij zullen de komende tijd beroep op u doen, maar heeft u voor die tijd al vragen, ideeën of suggesties, dan kunt u contact opnemen met Christel de Jong via:  vrijheidenherdenken@gelderland.nl

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: