DE REEKS WO2-CAFÉS IS IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS AFGELAST. WE HOPEN DE TOURNEE IN EEN LATER STADIUM ALSNOG IN TE KUNNEN HALEN.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland, en dus ook Gelderland, werd bevrijd van de Duitse bezetter. Een bijzonder lustrum waaraan in Gelderland veel aandacht geschonken wordt. Via een WO2-café tournee in in 2020 zoeken Omroep Gelderland en mijnGelderland naar bijzondere of persoonlijke verhalen, documenten, beeldmateriaal en objecten over de Tweede Wereldoorlog in Gelderland.

WO2-café
Van 5 maart tot en met 15 april 2020 vinden er verspreid over de hele Provincie WO2-cafés plaats. Tijdens deze tour langs zeventien Gelderse bibliotheken is iedereen die een oorlogs- of bevrijdingsverhaal wil delen van harte welkom om langs te komen. Ook foto’s, voorwerpen en documenten over de oorlog en de bevrijding kunt u meenemen naar deze lunchbijeenkomsten.

Radio- & Televisieopnames
Op elke locatie zijn er historici en oorlogskenners aanwezig om de verhalen en objecten te beoordelen of om informatie te geven als u een vraag heeft. Historische verenigingen nemen bijzondere stukken mee voor de meereizende expo. Omroep Gelderland doet op elke locatie verslag van het WO2-café via Radio en TV. Een selectie van deze verhalen wordt in de loop van 2020 openbaar gemaakt via diverse kanalen waaronder het cultuurhistorische platform mijnGelderland en natuurlijk op Omroep Gelderland.

Heeft u een verhaal, documenten of objecten?
U bent van harte uitgenodigd voor de WO2-cafés van 12.00 tot 14.00 uur in uw omgeving. Kom onder het genot van een broodje uw verhaal vertellen of de objecten laten zien die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben.

U vindt de WO2-cafés hier:

5 maart – Cultura Ede
11 maart – Bibliotheek Wijchen
12 maart – Rozet, centrum Arnhem
17 maart – Bibliotheek Brummen/Voorst, locatie Twello
18 maart – Bibliotheek Scherpenzeel
19 maart – Bibliotheek Rivierenland, locatie Tiel
24 maart – Bibliotheek West Achterhoek, locatie Doetinchem
25 maart – Bibliotheek Nijkerk, locatie Nijkerk
26 maart – Bibliotheek Montferland, locatie Didam
31 maart – Graafschap Bibliotheken, locatie Zutphen
1 april – BBLTHK Wageningen
2 april – Bibliotheek Oost-Achterhoek, locatie Eibergen
7 april – OBGZ, locatie Bibliotheek Nijmegen (Mariënburg)
8 april – Bibliotheek Veluwezoom, locatie Dieren
9 april – Bibliotheek Rivierenland, locatie Geldermalsen
14 april – Bibliotheek Barneveld, locatie Barneveld
15 april – Bibliotheek Noord-Veluwe, locatie Elburg

Het WO2-café is een samenwerking van Rijnbrink, Erfgoed Gelderland (mijnGelderland), WO2GLD, de Gelderse bibliotheken en Omroep Gelderland. De cafés worden mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: info@wo2gld.nl of georges.elissen@rijnbrink.nl.

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: