Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid

Gelderland lag van 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 in de frontlinie. Te beginnen met de Operatie Market Garden in september 1944 en eindigend met de Duitse capitulatie in mei 1945. Grote delen van de provincie waren frontgebied, met evacuaties, onderwaterzettingen, verwoestingen en duizenden burgerdoden als gevolg. Alle Gelderse regio’s kregen in deze maanden met de oorlog te maken. Met Zeeland, Limburg en Noord-Brabant is Gelderland de provincie met de meeste oorlogsschade in Nederland.

In 2019 en 2020 is deze episode 75 jaar geleden. In heel Gelderland wordt gewerkt aan projecten om stil te staan bij de gebeurtenissen van toen en om de Bevrijding en 75 jaar vrijheid te vieren. De focus ligt zeker niet alleen op het verleden, maar ook op het heden en de toekomst. Het aantal ooggetuigen van toen slinkt gestaag, het is aan huidige en nieuwe generaties om lessen te trekken uit het verleden, te beseffen dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Er worden verbanden gelegd tussen toen en nu.

Sinds de herfst van 2017 is onder leiding van de stichting WO2GLD met de WO2-organisaties in de regio gewerkt aan een inventarisatie van initiatieven voor 2019 en 2020.

‘Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid’ is de titel van het programma, waarin deze projecten samenkomen. Het bestaat uit een basis van reguliere activiteiten, met als extra’s initiatieven die speciaal ontwikkeld zijn of worden in verband met de kroonjaren en de toekomst. Enkele voorbeelden van plannen met een duurzaam karakter: apps, routekaarten, documentaires, informatieplekken en landmarks. Wellicht de belangrijkste ‘plus’ in dit verband: er is een groeiende samenwerking tussen de WO2-organisaties binnen en tussen de regio’s.

Partners Gelderland Herdenkt

Gelderland Herdenkt wordt mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. In het programma ‘Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid’ werkt provincie Gelderland samen met een aantal vooraanstaande partners. Bekijk hier alle partners van Gelderland Herdenkt.

Kijk voor meer informatie over Gelderland Herdenkt op www.gelderland.nl.

Heb je vragen over Gelderland Herdenkt? Neem dan contact op met Arina Rengelink (Provincie Gelderland) via e-mail: gelderlandherdenkt@gelderland.nl.

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: