Partners

Gelderland Herdenkt wordt mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. In het programma ‘Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid’ werkt provincie Gelderland samen met een aantal vooraanstaande partners, te weten:

Het vfonds

Het vfonds

Jaarlijks maakt het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) ruim tweehonderd bijzondere of vernieuwende initiatieven mogelijk binnen het thema Vrede en Vrijheid. Dit is mogelijk dankzij de bijdragen van de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij. Sinds onze oprichting zetten wij ons in voor erkenning en waardering van veteranen en geüniformeerden. Daarnaast blijven wij mensen stimuleren zich in te zetten voor vrede, democratie en internationale rechtsorde. Tot op de dag van vandaag ervaren we dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Daarom is het van belang dat mensen gestimuleerd worden zich hiervoor in te zetten. Investeren in vrede: belangrijk voor iedereen!

Nationaal comité 4 en 5 mei

Nationaal comité 4 en 5 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft richting aan de zingeving van herdenken en vieren, en aan het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het comité organiseert de Nationale Herdenking op 4 mei en de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei. Daarnaast adviseert en ondersteunt het comité andere herdenkingen in het land en ontwikkelt het voorlichtingsprogramma’s en publiekscampagnes. In aanvulling op het bestaande jaarlijkse programma organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met Stichting coördinatie 75 jaar vrijheid in 2019 en 2020 in het kader van het lustrumjaar ‘75 jaar vrijheid’ een aantal extra nationale evenementen.

Europe Remembers

Europe Remembers

In 2019 en 2020 herdenken en vieren we in heel Europa dat er 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Het is een uniek moment om veteranen te eren en om de erfenis van de Tweede Wereldoorlog en zijn betekenis voor Europa van vandaag levend te houden. Met meer dan 250 partners geeft Liberation Route Europe in 2019/2020 invulling aan het programma ‘Europe Remembers’: een grootschalige internationale herdenkingscampagne, een internationale reisgids in samenwerking met de gerenommeerde uitgever Rough Guides en de realisatie van een lange-afstands-wandelroute van Londen naar Berlijn.

Liberation Route Europe

Liberation Route Europe

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden bij de bevrijding van Europa in 1944-1945. We staan stil bij het verleden en de betekenis ervan voor het leven in het huidige Europa, vanuit verschillende perspectieven en met oog voor reflectie en inspiratie. Ons doel is de Liberation Route in samenwerking met onze internationale partners te combineren met innovatieve, duurzame toeristische producten en arrangementen om deze belangrijke periode uit de Europese geschiedenis zichtbaarder en toegankelijker te maken voor bezoekers uit alle landen ter wereld.

Erfgoed Gelderland

Erfgoed Gelderland

Erfgoed Gelderland draagt bij aan de zichtbaarheid van het erfgoed en de kwaliteit ervan. Vanuit een hecht netwerk van circa tweehonderd erfgoedorganisaties draagt Erfgoed Gelderland bij aan de versterking van het brede erfgoedveld door kennisdeling te stimuleren, in te spelen op trends en ontwikkelingen en bovenregionale en multidisciplinaire samenwerkingsprojecten te initiëren. Voor en met de leden werkt Erfgoed Gelderland samen aan het gemeenschappelijke doel: samen verleden toekomst geven.

Stichting Achterhoek Toerisme

Stichting Achterhoek Toerisme

Prachtige natuur, bruisende cultuur en een gastvrij karakter  – dit alles maakt de Achterhoek tot de perfecte plek om je dagje uit, weekendje weg of vakantie door te brengen. Als Achterhoek Toerisme steken we onze liefde voor de regio niet onder stoelen of banken. Door te vertellen hoe fijn het hier is, verleiden we toeristen tot een bezoek. En bezoekers die er al zijn, laten we ervaren hoe verrassend veelzijdig de Achterhoek is.

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen is gespecialiseerd in destinatiemanagement, -ontwikkeling en -marketing. We werken voor en samen met zo’n 700 Gelderse ondernemingen in het toerisme, 35 gemeentes en met de provincie Gelderland.

Samen zorgen we voor meer bezoekers die duurzaam aansluiten op de ambities van onze regio. Dat betekent dat we ons inzetten voor bezoekers die graag tijd en geld bij ons willen spenderen. Die bezoekers spreiden we bovendien zoveel mogelijk over de regio en de seizoenen. Zodat onze streek voor altijd zo mooi blijft als nu.

Omroep Gelderland

Omroep Gelderland

Omroep Gelderland heeft in samenwerking met het vfonds en Provincie Gelderland het platform 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 opgericht. De redactie werkt toe naar de viering van 75 jaar bevrijding in 2020. Wij bieden ‘gewone’ Gelderlanders een plek voor hun verhalen en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Alledaagse dingen, hoop en vrees, de manier waarop mensen zich door de oorlogsjaren heen sloegen. Verdriet en vreugde lagen vaak akelig dicht bij elkaar. Deel uw verhaal via www.75jaarvrijheid.nl of via onze social media kanalen. Verhalen, foto’s, film, brieven en dagboeken; het is allemaal welkom.