Geschreven voor Wouter Hinrichs

 

In de week van 3 t/m 9 februari vond in Nijmegen de Free Future collegeweek plaats. Een week die compleet in het teken stond van vrijheid, identiteit en de toekomst. Tijdens de collegeweek waren de ambassadeurs van Gelderland Herdenkt volop in actie! Ik volgde ze op de voet en peilde hoe zij deze week hebben ervaren. In dit tweeluik blik ik terug op de verschillende mooie momenten van deze bijzondere week!

 

Deel 2: Maud Ramakers bij Radboud Reflects

De Radboud Universiteit in Nijmegen organiseert al enige tijd Radboud Reflects. Dit zijn lezingen over onder meer cultuur, de samenleving, ethiek en filosofie. Tijdens de Free Future Collegeweek had Radboud Reflects een speciaal programma met verschillende sessies verspreid over de week. Gelderland Herdenkt ambassadeur Maud Ramakers hielp bij de voorbereiding van deze lezingen. Woensdag 5 februari bezocht ik een van de sessies!

“Moreel beraad” luidt de titel van deze editie van Radboud Reflects. In een theaterzaal in het Elinor Ostrom gebouw zijn stoelen opgesteld in een halve cirkel. De deelnemers schrijven hun naam op papieren naambordjes, die ze voor hun stoel zetten. Ook Emma Wortelboer, presentatrice bij BNNVARA en ambassadeur van Free Future, neemt deel aan de sessie. Tjidde Tempels en Anouta de Groot zijn de voorzitters en leiden de discussie.

Op het scherm achter hen worden in het groot stellingen weergegeven via een Menti Meter. Na een korte introductie door de sessievoorzitters luidt de eerste stelling op het scherm “Wat betekent vrijheid voor jou”. Via hun mobiels delen de deelnemers welke woorden ze het meeste associëren met de stelling. Deze woorden verschijnen vervolgens allemaal op het scherm. Hoe groter het woord is weergegeven, hoe vaker het woord is ingestuurd door een deelnemer.

Radboud Reflects

Emma Wortelboer in gesprek met deelneemster Lana.

De grootst weergegeven woorden op het scherm staan centraal in de discussie die volgt. Tjidde en Anouta stellen vragen als “waarom heb je voor dit woord gekozen?” & “kan je uitleggen waarom?”. Hieruit volgen interessante gesprekken over onder meer identiteit, vrijheid, de samenleving en emoties. De gesprekken zijn filosofisch en persoonlijk. Vele van de deelnemers geven aan dat ze in deze sessie compleet nieuwe perspectieven hebben leren kennen waar zij eerder nog niet over hadden nagedacht.

Ik sprak met Maud over hoe zij de dag had ervaren. In dit gesprek was ze onder meer erg positief over de groep en de sfeer: “Ik vond het denk ik vooral heel leuk dat er aanwezigen van alle leeftijden waren en dat iedereen heel erg open stond voor elkaars visie!”. “Ook was het heel leuk dat Emma (Wortelboer) bleef en dat ze zo open was in het gesprek”.

Maud reflecteert nog even terug op de conclusie van de sessie: “De uitkomst van deze sessie en de gesprekken is min of meer dat wederzijds respect essentieel is om jezelf (en vrij) te kunnen zijn. Heel mooi om te zien dat een gesprek dat alle kanten op ging uiteindelijk weer tot één punt terugkomt”.

Ambassadeur Maud bij Radboud Reflects

Gelderland Herdenkt ambassadeur Maud Bij Radboud Reflects.

 

Maud is ambassadeur voor Gelderland Herdenkt. Wil je meer weten over de activiteiten van Maud of de andere ambassadeurs tijdens Gelderland Herdenkt? Volg dan onze nieuwsberichten!

 

Neem ook een kijkje op de volgende pagina’s voor meer informatie over de organisaties die zijn genoemd in dit artikel:

 

 

 

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: