Geschreven door Wouter Hinrichs

 

In de week van 3 t/m 9 februari vond in Nijmegen de Free Future collegeweek plaats, een week die compleet in het teken staat van vrijheid, identiteit en de toekomst. Als afsluiter van deze interactieve en informatieve week is het “Into the Future” festival georganiseerd in Nijmegen. 75 uur lang, non-stop. Tijdens het ‘Into the Future’ festival waren de ambassadeurs van Gelderland Herdenkt van de partij. Ik was erbij en vertel je hoe het was!

Into Academy

Op zaterdag 8 februari werd als onderdeel van het festival in Brebl op het Honig complex in Nijmegen het middagprogramma ‘Into Academy’ georganiseerd.  Dit middagprogramma zat vol met activiteiten, workshops, lezingen, debatten en optredens. Het evenement was verdeeld over meerdere ruimtes, elk met een eigen programma. De dag werd geopend door Emma Wortelboer in de grote zaal, waarna verschillende artiesten kwamen optreden. Zo was er cabaret, een quiz en een spoken-word voorstelling.

In andere ruimtes, zoals de “Babbelbar”, werden lezingen gegeven & interviews gehouden met interessante personen. Bijvoorbeeld Yung DWDD-presentatrice Eva Eikhout en Miep Polman, een 95-jarige Nijmeegse en ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog die zich inzet voor het koesteren van de vrijheid waar wij vandaag de dag in Nederland van genieten.

 

Miep Polman wordt geïnterviewd in de ‘Babbelbar’ tijdens het middagprogramma van Into Acadamy.

 

Before we forget…

In de grote zaal waren naast het podium eveneens enkele workshop plaatsen, waaronder een met het project van Gelderland Herdenkt ambassadeur Anneliek Peters. Met haar project, genaamd “Before we forget”, richt ze zich op het verzamelen en delen van verhalen van de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen de verhalen van de oorlog, maar ook het aantal ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog wordt met het jaar kleiner en daarom zet Anneliek zich in om zoveel mogelijk verhalen van deze mensen te verkrijgen, te bewaren en te delen.

 

BEFORE WE FORGET Logo

© Anneliek Peters

Tijdens Into Academy organiseerde en begeleidde Anneliek een themahoek met haar project. Een grote klassieke ladekast met kleine labeltjes figureerde als databank op locatie. In elke lade ligt in de vorm van een scanpasje een audiofragment.

De audiofragmenten zijn van interviews die Anneliek heeft gedaan met mensen uit de regio Nijmegen. Ze kent deze mensen zelf of via vrienden, familie of mensen uit de buurt. De verhalen van de geïnterviewden gaan niet alleen over de gruwelijkheden van de oorlog, maar juist ook over het dagelijkse leven van deze mensen. Over liefde, werk en geloof. Anneliek vindt het juist belangrijk dat ook deze verhalen uit deze periode van de geschiedenis worden verteld, aangezien deze vaak minder aandacht krijgen en sneller verloren gaan.

De audiopasjes kan je beluisteren in een grote blauwe fauteuil die bij de kast staat: het is net alsof je in een huiskamer zit en luistert naar je opa of oma die je een verhaal vertelt. Op een creatieve en laagdrempelige wijze brengt ze de verhalen dichterbij jongere generaties en zorgt ze ervoor dat deze indrukwekkende verhalen niet verloren gaan.

Anneliek noemde het zelf een “geslaagde dag!”. Het programma was zeer interactief, merkte ze op: “Er was lekker veel gepland, dus er was altijd wel iets waar je heen kon gaan”. Het was niet alleen leuk geweest, maar ook heel nuttig: “Het was voor mij heel fijn om te kunnen netwerken en contacten te leggen met mensen waar ik niet zo snel uit mijzelf mee zou praten”.

Anneliek Peters met haar project ‘Before we forget’ bij Into Academy.

 

Debatteren over vrijheid

Gelderland Herdenkt ambassadeur Ted was in zijn element bij het debat in een van de zijprogramma’s. Het debat, georganiseerd door ZOZ, gaat over stellingen in het kader van het vraagstuk “Waar eindigt de vrijheid van de een en begint die van een ander?”. Aan de hand van stellingen, weergegeven op een groot scherm in het programma ‘Mentimeter’, werden discussies op gang gebracht over verschillende onderwerpen. Soms waren de deelnemers het grotendeels met elkaar eens, maar soms verschilden ze flink van mening. Dit maakte het debat actief. Het was interessant om te zien vanuit welke hoek verschillende deelnemers de vraagstukken benaderde. Een enkele maal werd de discussie zelfs emotioneel door (zeer) persoonlijke ervaringen die sommige deelnemers deelde met de groep. Ted nam actief deel aan het gesprek en onderbouwde sterk zijn standpunten.

Later sprak ik met Ted om te vragen hoe hij de dag en met name het debat had ervaren. “Het debat was erg interessant om te volgen. Ongeacht hoe onze toekomst er uit zal zien, zal er over nagedacht moeten worden.” zei hij, waarop hij het doel van het debat aanstipte: “Dit is precies wat het debat teweeg heeft gebracht; bewustzijn over thema’s en met name om bijhorende gevoelens onder woorden te kunnen brengen op constructieve wijze. Leuk om open en bloot met elkaar te kunnen praten over zaken die ertoe doen!”.

Uit eigen interesse en om zijn mede-ambassadeurs te ondersteunen deed ambassadeur Ruben Kruijs ook mee aan het debat en de verschillende activiteiten in het programma. Ruben sprak positief over de activiteiten. “Het waren hele uitgebreide activiteiten. Het waren ook activiteiten waarbij je misschien niet per se aan vrijheid denkt, maar toch de connecties wel kan zien. Het ‘vrijheid voelen’ is overal.”

Ted Prost bij ‘Into Academy’.

 

Wil je meer weten over het project van Anneliek? Bekijk de website

Wil je meer weten over Into Academy? Bekijk de website

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: