De Slag om Arnhem maakte deel uit van de operatie Market Garden. Hiermee wilden de geallieerden de bruggen over een aantal Nederlandse waterwegen veroveren.

Zo konden zij vanaf de Belgische grens doorbreken naar het noorden en vervolgens naar het oosten, Duitsland in. Op die manier wilden ze proberen voor het einde van het jaar de Tweede Wereldoorlog te beëindigen.

In september 1944 landden bijna twaalfduizend Britse en Poolse luchtlandingstroepen bij Renkum, Wolfheze, Driel en Ede. Vervolgens vochten zij daar en in Arnhem, Oosterbeek en omgeving tegen door de Duitsers ingezette eenheden. De 1st British Airborne Division (1e Britse Luchtlandingsdivisie) had tot taak bij Arnhem de Rijnbrug te veroveren. Niet meer dan 750 van hen slaagden er op zondag 17 september in de brug te bereiken.

De opdracht van de hoofdmacht was deze brug twee dagen vast te houden, tot de beoogde versterking van het grondleger uit het zuiden hen had bereikt. Maar de Duitse tegenstand was veel krachtiger dan was verwacht en het grondleger strandde eerder. Zware gevechten op de opmarsroute vanuit Oosterbeek, richting de brug in Arnhem, waren het gevolg.

Op donderdagmorgen 21 september 1944 moesten de lichtbewapende troepen bij de verkeersbrug (onder bevel van luitenant-kolonel John Frost, commandant van het 2e Parachutistenbataljon) de strijd tegen de steeds groter wordende Duitse overmacht staken. Tijdens deze zware gevechten werd het gebied in de directe omgeving van de verkeersbrug vrijwel volledig verwoest.

De geallieerde soldaten die in Arnhem vochten, droegen op hun bovenarm een embleem met daarop een gevleugeld paard met ruiter. Die mythologische figuur, de Pegasus, was het symbool van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie. Dit symbool is aangebracht op de speciale Freedom Trail Arnhem-tegels, die bij 35 locaties zijn aangebracht. Deze zijn met elkaar verbonden door een lint van gewone tegels.

De route heeft een totale lengte van ongeveer 8 km.

Download de App voor deze en andere routes

Voor deze belevingsroute met verhalen langs indrukwekkende historische locaties en vele extra’s download je de app.

Route informatie

Start: in Arnhem
Eindpunt: in Arnhem
Wandelroute