De Liberation Route Europe geeft je een indruk van wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Noord-Brabant en Gelderland.

Tijdens Operatie Market Garden kwamen de geallieerden via Grave en Overasselt het Rijk van Nijmegen binnen. Deze route volgt een deel van het pad dat zij aflegden tijdens de bevrijding van West-Europa tussen 1944 en 1945. Onderweg passeer je dan ook diverse locaties die belangrijk waren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Je begint de route bij Herberg ’t Zwaantje en fietst dan via het Groesbeekse bos en Heumen richting Overasselt. Bij de brug in Heumen vind je een luisterplek van de ‘Liberation Route Europe’. Daar luister je met je smartphone naar het verhaal over de verovering van die brug. Zo’n zelfde luisterplek vind je op de Mookerheide bij de militaire erebegraafplaats. Nadat je tussen Katwijk en Mook de nieuwe fietsbrug bent overgestoken, luister je tussen knooppunt 45 en 46 naar het verhaal over het verdwenen graf van soldaat Eric Holmes.

Let op: Tussen knooppunt 72 en 45 komt een nieuwe verbinding via knooppunt 9 en 16. De knooppunten worden in de loop van de zomer 2021 toegevoegd. Je kan al wel via de nieuwe fietsbrug gebruik maken, zoals in het kaartje in het Fietsrouteboekje 2021 te zien is.

Wil je de route onderweg korter maken of juist verlengen? Bij elk knooppunt vind je een kaart met knooppunten waarmee je eenvoudig zelf je route kunt aanpassen. Deze route is ook te vinden in het Fietsrouteboekje 2021, bezoek één van de VVV locaties om een gedrukt exemplaar van het routeboekje te ontvangen! 

Download de App voor deze en andere routes

Voor deze belevingsroute met verhalen langs indrukwekkende historische locaties en vele extra’s download je de app.

Route informatie

Start: Groesbeekseweg 106 in MOOK
Eindpunt: Groesbeekseweg 106 in MOOK
Fietsknooppuntenroute