Dat mensen water als wapen kunnen inzetten werd duidelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. In december 1944 overstroomde een groot deel van het Nederlands-Duitse grensgebied en ook in februari 1945 werden dijken in de omgeving van het Duitse Kleef ter verdediging opgeblazen. De soldaten maakten gebruik van het hoogstaande rivierwater ter verdediging tegen hun vijand. De overstromingen hadden grote gevolgen voor bewoners, strijdende partijen en binnenvaartschippers. Desalniettemin kon het water de opmars van de geallieerden uiteindelijk niet verhinderen. Deze fietsroute brengt je langs locaties die de geschiedenis van het water tijdens de Tweede Wereldoorlog vertellen. Wijk wanneer je begint eerst een klein stukje van de route af, en bekijk tussen knooppunt 24 en 25 Landgoed Schoonderlogt; bekend van de beroemde serie Band of Brothers. Halverwege de route kom je langs het sluis- en stuwcomplex Driel, dat de watertoevoer naar het IJsselmeer regelt en nog altijd zorgt dat er voldoende zoet water beschikbaar blijft voor landbouw en scheepvaart.

Het verhaal ‘Water als Wapen’ is te beleven met deze én een tweede fietsroute. Klik hier om naar de andere fietsroute Kleve| Rindern – Doornenburg te gaan

Wil je de route onderweg korter maken of juist verlengen? Bij elk knooppunt vind je een kaart met knooppunten waarmee je eenvoudig zelf je route kunt aanpassen. Deze route is ook te vinden in het Fietsrouteboekje 2021, bezoek één van de VVV locaties om een gedrukt exemplaar van het routeboekje te ontvangen! 

Download de App voor deze en andere routes

Voor deze belevingsroute met verhalen langs indrukwekkende historische locaties en vele extra’s download je de app.

Route informatie

Start: Energieweg 12 in Elst
Eindpunt: Energieweg 12 in Elst
Fietsknooppuntenroute