Twee fietsroutes langs sporen uit het verleden
In oktober 1944 worden door de Duitse troepen plannen bedacht om een groot deel van het Nederlands-Duitse grensgebied onderwater te zetten om een geallieerde aanval af te wenden. In december 1944 als het water in de Rijn heel hoog staat, slaan Duitse soldaten met zware explosieven een gat in de Drielsedijk. Het wordt een overstroming met grote gevolgen voor de nog aanwezige bewoners, de strijdende partijen en enkele binnenvaartschippers. Begin februari 1945 worden dijken in de omgeving van Kleef in Duitsland opgeblazen. Dit kon de opmars van de geallieerden uiteindelijk niet verhinderen. Op twee locaties staan informatiepanelen die herinneren aan de gebeurtenissen waarbij water als wapen is ingezet. Ga naar liberationroute.nl voor meer informatie en de bijbehorende audioverhalen. 

Kleve| Lindern- Doornenburg 
Vanuit Kleve fiets je naar Rindern (tussen knooppunt 05 en 26 ) waar L89; Water als Wapen Rindern ligt. Als onderdeel van het plan om een geallieerde aanval af te wenden worden in februari 1945 de dijken in de omgeving van Kleve opgeblazen. Waar het op andere plekken langs de Nederlands-Duitse grens wel is gelukt, kunnen de onderwaterzettingen hier de opmars van de geallieerden niet stoppen. Fietsend door het mooie polderlandschap steek je net voor knooppunt 94 de grens over. Via de Millingerwaard kom je bij een veerpontje waarmee je de Waal oversteekt. Aan de overzijde vervolg je je weg naar kasteel Doornenburg, schakelpunt tussen beide routes. Daar ligt L43; Verwoesting en verdriet. De Duitse bevelhebber Harmel richt, wanneer de Betuwe frontgebied wordt, het middeleeuwse kasteel in als zijn hoofdkwartier. Duitse vernielingen en geallieerde bombardementen laten bijna geen gebouw onbeschadigd en er vallen veel burgerslachtoffers. Vanaf het kasteel fiets je naar het Pannerdensch Kanaal waar je voor een tweede keer een rivier oversteekt. Na een korte kennismaking met De Liemers steek je voor de derde keer met een pontje het water, nu de Rijn, over. Aan de overkant kom je bij L33; Uittocht, hier hoor je het verhaal van de Millingse bevolking die in oktober 1944 totaal verrast wordt wanneer de Duitsers het bevel tot evacueren geven. Over slingerende dijken fiets je naar de Thornsche Molen (bij knooppunt 66 ). Kijk hier op het informatiepaneel voor het verhaal over de strijd en gevolgen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Spring na een korte stop weer op de fiets, steek de grens weer over en geniet onderweg van de prachtig groene omgeving.

Het verhaal ‘Water als Wapen’ is te beleven met deze én een tweede fietsroute. Klik hier om naar de andere fietsroute Driel | Elden – Doornenburg te gaan

Download de App voor deze en andere routes

Voor deze belevingsroute met verhalen langs indrukwekkende historische locaties en vele extra’s download je de app.

Route informatie

Start: Minoritenplatz 2 in Kleve
Eindpunt: Minoritenplatz 2 in Kleve
Fietsknooppuntenroute