Dreiging, terreur, uitsluiting, vervolging en deportatie

Eind 1942 worden Joodse Gelderlanders opgepakt en per trein afgevoerd naar Westerbork. Een groot deel van hen belandt in Auschwitz waar ze worden vergast. Joodse psychiatrische patiënten van inrichting Het Apeldoornsche Bosch ondergaan hetzelfde gruwelijke lot.

De systematische vervolging en uitroeiing van Joodse medeburgers en andere minderheden is de meest gitzwarte bladzijde uit de Tweede Wereldoorlog. Daar staan we in het bijzonder bij stil.

In de nacht van 17 op 18 november 1942 heeft de Duitse bezetter het gemunt op Joodse Gelderlanders in verschillende steden en dorpen. Honderden mensen worden opgepakt en met de trein naar kamp Westerbork afgevoerd. Deze razzia staat niet op zich, maar maakt onderdeel uit van het grote plan van de bezetter om alle Joden in Nederland uit te roeien.

Direct na de inval krijgt de Joodse bevolking van Nederland te maken met anti-Joodse maatregelen. Een periode van dreiging, terreur, uitsluiting, vervolging en deportatie begint. De 1.200 patiënten van de Joods-psychiatrische inrichting Apeldoornsche Bosch leven begin 1943 echter nog in relatieve rust. Maar in de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch ontruimd. Ruim 1200 patiënten en 50 verplegers zijn, volgens getuigen deels naakt, in hun nachtkleding en in dwangbuizen in de trein geladen en linea recta naar Auschwitz vervoerd, waar ze direct na aankomst zijn vermoord.  (bron: Omroep Gelderland, 75jaarvrijheid.nl)

Lees meer over de jodenvervolging in Gelderland op www.75jaarvrijheid.nl

Bekijk de video

Westerborkpad op de Veluwe

Het Westerborkpad is een gemarkeerde wandelroute tussen Amsterdam en Kamp Westerbork in Drenthe. Het pad vertelt de geschiedenis van de Jodenvervolging en verbindt Joodse begraafplaatsen, synagogen en andere indrukwekkende plaatsen met elkaar. Op de Veluwe doorkruist de wandelroute Nijkerk, Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Hattem.

Meer over deze route

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: