Een brug te ver

Het oorlogsjaar 1944: de oorlogsmachine draait op volle sterkte. Tijdens Operatie Market Garden landen tienduizenden geallieerde paratroopers in bezet gebied en een grondleger rukt op vanaf de Belgische grens. De opmars naar het Duitse Ruhrgebied stokt: Arnhem blijkt een brug te ver. Het zuiden van Nederland is grotendeels bevrijd maar het noorden en midden bleven bezet, de grote steden in het westen gaan een afschuwelijke hongerwinter tegemoet.

Een snelle zegetocht van de geallieerden had het moeten worden. Maar De slag om Arnhem is een van de zwaarste nederlagen aan geallieerde zijde. Luitenant-kolonel John Frost en zijn mannen verdedigen zich tot er geen munitie meer over is.

John Frost
Het waren de belangrijkste dagen in het leven van John Dutton Frost. Deze vier dagen, 17 tot en met 20 september 1944, zouden het hele leven van de Brit bepalen. De toenmalige luitenant-kolonel en zijn manschappen waren de enigen die de brug in Arnhem zouden bereiken.

A bridge too far
Het was de ‘bridge too far’ van een operatie die uiteindelijk alleen maar op het tekenbord van de militaire strategen bleek te werken. Toen Frost en zijn manschappen op 17 september tegen acht uur de noordzijde van de brug bereikten, hadden ze munitie en proviand voor twee dagen bij zich. Dat was te weinig voor een hopeloze strijd tegen de Duitse overmacht. Frost werd samen met andere gewonden op 20 september krijgsgevangen genomen door de Duitsers. Hij werd in maart 1945 bevrijd. De brug zelf bleef slechts tot 21 september in geallieerde handen. Dat was lang genoeg om de Duitse opmars naar de Waalbrug in Nijmegen te blokkeren (Bron: Spannendegeschiedenis.nl).

Lees meer over Operatie Market Garden op wegnaardebevrijding.nl

Bekijk het verhaal over Operatie Market Garden

32 kilometer

Liberation Route Arnhem

Tijdens deze route volg je deels de Rijn en steek je de rivier over op de John Frostbrug in Arnhem, die in de volksmond ook de ‘Bridge too Far’ wordt genoemd. Vernoemd naar de beroemde film die is gemaakt over de strijd tussen de Duitsers en de Britten. Laatstgenoemden wilden de brug veroveren in september 1944, maar zij slaagden daar niet in. Onderweg passeer je ook een deel van de landingsgebieden van de parachutisten in september 1944.

Meer over deze route

Beleef Gelderland Herdenkt met deze evenementen

1 aug - 31 dec

‘De Vergeten Executie’ – Audiotour

Gratis audiotour door park Sonsbeek over 'De Vergeten Executie' tijdens Slag.

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: