Stuur je foto's

Zoektocht naar foto’s is begonnen!

In de huidige samenleving, die steeds meer op visualisering is gericht, spreken foto’s sterk tot de verbeelding. Nu de periode van oorlog en bezetting steeds verder van ons af komt te staan, zijn het vooral de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken. De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is een nationaal participatie-project dat in het kader van 75 jaar Vrijheid inwoners van Nederland stimuleert op uiteenlopende wijzen te participeren. In eerste instantie per provincie en later op landelijk niveau worden de meest aansprekende foto’s met betrekking tot Nederland, Nederlands Indië, Suriname en de Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog bijeen gebracht. Wat is de mooiste, meest aansprekende foto die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Gelderland is gemaakt? We zoeken die van jou!

Op woensdag 13 november trapt de provincie Gelderland het project af. John Berends, de Commissaris van de Koning, toont één foto die als startsein dient voor de zoektocht naar de beste 50 Gelderse oorlogsfoto’s.

Campagne ‘WO2 in 100 foto’s’ van start

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s start met de zoektocht in de provincies waarbij de provinciale campagne centraal staat. Elke provincie gaat op zoek naar haar vijftig meest aansprekende WO2 foto’s. De provinciale keuzes worden op 15 januari 2020 bekend gemaakt. Daarna worden de foto’s op nationaal niveau samengebracht en wordt de uiteindelijke samenstelling van de De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s gemaakt. Tijdens een nationale manifestatie in het gebouw van de Tweede Kamer, vindt op 31 maart 2020 de bekendmaking van de 100 foto’s plaats. Vanaf dat moment zijn de door het Nederlandse publiek gekozen 100 aansprekende beelden voor eenieder te zien in de entreehal van de Tweede Kamer. Daarnaast zijn tijdens de Maand van de Vrijheid de provinciale selecties van 50 foto’s in pop-up tentoonstellingen op verschillende plekken in de provincies te zien.

Op 21 september 1944 steken Engelse tanks onverstoord de Waalbrug over richting Arnhem. Foto Murray P. Poznak

Upload je foto’s

Jouw favoriete foto kan vanaf 13 november via de website van Gelderland Herdenkt worden ge-upload, maar er komen ook “inlever-punten” onder meer in Gelderse bibliotheken waar een scan-apparaat beschikbaar is. Het is wel van belang dat Gelderlanders die een eigen foto aanleveren afstand doen van de rechten en de afbeelding beschikbaar stellen voor dit project. De foto’s dienen voor 31 december 2019 binnen te zijn.

Bij de onderwerpen van de afbeeldingen gaat het niet alleen om het moment van bevrijding, of om veel soldaten in actie, maar zeker ook om foto’s die heel duidelijk weergeven wat de oorlog betekende voor de inwoners van deze provincie, of voor mensen die in Gelderland een veilige (schuil)plek zochten en vonden. De afbeeldingen kunnen grappig, ontroerend, dreigend of raadselachtig zijn, zolang ze maar direct duidelijk maken: “Dit zijn mensen in een oorlog-situatie”. Vooral de foto’s gemaakt door mannen of vrouwen die geen militair of professioneel fotograaf zijn van belang.

Upload je foto’s

  • Foto’s die aangeleverd worden zijn in de regel beschikbaar om opgenomen te worden in de Beeldbank WO2
  • Bij schenking uit privé-verzameling foto’s, stellen het op prijs om een schenkingsovereenkomst te ondertekenen.
  • We beoordelen je foto’s. Wordt deze opgenomen in het visuele canon van WO2 in 50 foto’s provincie Gelderland dan ontvang je bericht.
Selecteer een afbeelding. Je kunt, door op het potloodje te klikken, de uitsnede van de foto zelf nog aanpassen. We adviseren een breedte of hoogte van minimaal 1200 pixels en 300dpi om de kwaliteit hoog te houden.

Pop-up tentoonstelling en boek

Begin april wordt bekend welke 100 foto’s voortaan als een soort “Nederlandse Canon van de Tweede Wereldoorlog in Beeld” door kunnen gaan. De “winnende” afbeeldingen zullen in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag te zien zijn. Tijdens de Maand van de Vrijheid zullen de “provinciale 50” op diverse plekken in Gelderland te zien zijn in reizende exposities. De 100 uitgekozen foto’s worden uiteindelijk gebundeld in een boek dat door het NIOD wordt uitgebracht.

Vier Britse paratroopers klimmen aan kant tijdens hun ontsnapping. Ze werden gevangen genomen bij de brug in Arnhem en naar een doorvoerkamp gestuurd. Foto Esten Jack/Imperial War Museum via Daily

Tijdpad

Onderstaand een overzicht van belangrijke momenten:

  • Provinciale start-bijeenkomst 13 november 2019
  • Provinciale publieke slotbijeenkomst op 15 januari 2020
  • De nationale bekendmaking van De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s op 31 maart 2020

Deelnemende bibliotheken

  • De Bibliotheek Wijchen
  • Bibliotheek West-Achterhoek
  • Bibliotheek Oost-Achterhoek
  • Bibliotheek Scherpenzeel
  • Graafschapbibliotheken
  • Bibliotheek Nijkerk
  • Bibliotheek Brummen / Voorst
  • Bibliotheek Montferland
  • Bibliotheek Noord-Veluwe
  • Bibliotheek Barneveld
  • Bibliotheek Rivierenland
  • Bibliotheek Veluwezoom