Vrijheidskrant

Samen herdenken, beseffen, beleven en vieren

Precies 75 jaar geleden lag Gelderland van 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Met een programma boordevol tentoonstellingen, shows en luchtlandingen, bevrijdingsfestivals, herdenkingen en andere evenementen staan we stil bij de oorlog en vieren we in Gelderland dat we samen 75 jaar in vrijheid leven.

Beleef Gelderland Herdenkt met deze evenementen

28 mei

Achterhoek herdenkt 75 jaar Vrijheid

Met deze bijzondere routes staan we stil bij de oorlog en vieren we in de Achterhoek dat we samen in 75 jaar vrijheid leven.

27 jan - 29 mei

Hunger Winter: Food & Famine

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.00-13.00 uur. Verzoek voor rondleidingen graag een mail naar speccoll.library@wur.nl

29 mei

Vervolgbijeenkomst Herinneringstocht en Herdenking van de Evacuatie

n vervolg op de Herinneringstocht en Herdenking van de Evacuatie van 150.000 personen uit de Overbetuwe en Arnhem en Omstreken, welke activiteiten plaatsvonden op vrijdag 27 september 2019, zal er een vervolgbijeenkomst worden georganiseerd.

29 mei

De Aanslag

De Aanslag is een klassieker met blijvende urgentie.

23 jul - 31 mei

Veilig oord in oorlogstijd. Evacués en Monty’s mannen op Neerbosch

Een expositie over een relatief veilige haven in oorlogstijd. In de Weesinrichting verblijven naast de 500 uithuisgeplaatste kinderen ook nog 500 Engelse en Canadese soldaten vanaf september 1944.

1 sep - 31 mei

Fototentoonstelling WO II

In het Multifunctioneel Centrum Maldensteijn zal er door de Stichting Heemkunde Malden vanaf 1 september 2019 t/m eind mei 2020 een fototentoonstelling worden ingericht van lokale foto’s over WO II.

17 sep - 31 mei

Tentoonstelling de Thornsche Molen

Bezoek vanaf 17 september 2019 de tentoonstelling “Market Garden in de Thornsche Molen” in het infocentrum van de Thornsche Molen te Persingen. De molen is gelegen op een prachtige, historische locatie en is, nadat zij in september 1944 werd verwoest, weer herbouwd. In juli 2016 werd de nieuwe...

10 apr - 31 mei

Tentoonstelling ‘De onderduikkinderen van Tante Zus’

De tentoonstelling gaat over Ru Paré, verzetsheldin en Haagse kunstenares (geboren in Druten 1896-1972). Zij is een inspirerend voorbeeld van een vrouw die zich niet neerlegde bij discriminatie en vervolging. De tentoonstelling laat zien hoe zij haar kunstenaarschap inzette als dekmantel en zo...

11 apr - 31 mei

Tentoonstelling ‘De onderduikkinderen van Tante Zus’

De tentoonstelling gaat over Ru Paré, verzetsheldin en Haagse kunstenares (geboren in Druten 1896-1972). Zij is een inspirerend voorbeeld van een vrouw die zich niet neerlegde bij discriminatie en vervolging. De tentoonstelling laat zien hoe zij haar kunstenaarschap inzette als dekmantel en zo...

1 - 31 mei

Extra editie van het kringblad van de Historische Kring Gente

Een extra editie van het kringblad van de Historische Kring Gente komt ditmaal bij ieder huis in Gendt in de bus.

1 feb - 31 mei

His-Story borden

Op 11 plekken door de hele gemeente Nunspeet zijn His-Story borden geplaatst. Je ziet hierop een beeld uit de Tweede Wereldoorlog met een korte tekst. Scan met een app op je telefoon de QR-code en lees het bijbehorende verhaal vervolgens online!

1 apr - 31 mei

Fietsenplan Ermelo

Geannuleerd

Kunstwerken gemaakt van oude fietsen / fietsonderdelen.

6 sep - 31 mei

Wageningse herdenkingsvlag 75 jaar bevrijding

De Wageningse herdenkingsvlag wil besef en bewustzijn van vrijheid bewerkstelligen.

4 apr - 31 mei

Oorlog en vrijheid in de Bommelerwaard: van mobilisatie tot wederopbouw

Museum Stadskasteel Zaltbommel toont een beknopt overzicht van de Bommelerwaardse oorlogsgeschiedenis. De bezoeker komt meer te weten over de oorlogsjaren en bevrijding van de Bommelerwaard aan de hand van verschillende thema's en bijzondere objecten uit het regionale oorlogsverleden.

5 mrt - 4 jun

Special blad “Ambt & Heerlijkheid”, 75 jaar Vrijheid voor Rozendaal, Velp, Rheden, De Steeg, Ellecom, Dieren, Spankeren en Laag-Soeren is uit!

De special, een blad "Ambt & Heerlijkheid", van de historische vereniging "Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal" is uitgekomen met nieuwe verhalen over de oorlog en de bevrijding.

20 feb - 6 jun

Expositie Dienst – Plicht

Het thema van de expositie is: Dienst - Plicht Een overzicht van de periodes waar Nederlanders zijn ingezet en de offers die zijn gebracht. Er zal worden stilgestaan bij het herdenken. De expositie bestaat uit diverse materialen en documenten en uniformen.

6 jun

Themarondleiding voor blinden en slechtzienden

Rondleiding speciaal voor blinden en slechtzienden: kijken mag met je handen. 

21 mei - 6 jun

Pop-up museum Kinderkunst

Geannuleerd

Pop-up museum met kunstwerken van de leerlingen van de Montferlandse Basisscholen

Gelderland Herdenkt - 75 jaar vrijheid

Tijdlijn van Gelderland

28 augustus 1939

Afkondiging van de algemene mobilisatie

De Afkondiging van de algemene mobilisatie vond plaats op 28 augustus 1939. Ter versterking van de Hollandsche Waterlinie werden honderden soldaten gelegerd bij onder andere het fort in het Gelderse Asperen. Een deel van de soldaten sliep in het fort, de rest sliep in gebouwen in het dorp of bij burgers thuis via inkwartiering.

10 mei 1940

Duitse inval in Gelderland

De Duitse inval in Gelderland richtte zich vooral op de Nederlandse verdediging bij de Grebbelinie. Ook de strijd om de IJssel, de oversteek bij fort Westervoort en de strijd bij de Brug bij Heumen waren cruciaal.

10 mei 1940

Slag om de Grebbeberg

De Slag om de Grebbeberg vond plaats tijdens de Duitse inval tussen 11 en 13 mei 1940. Het Nederlandse leger hield drie dagen stand, totdat het op 13 mei terugtrok naar de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

10 mei 1940

In brand steken van Niftrik

Het Nederlandse leger stak op 10 mei 1940 alle boven de dijk gelegen huizen van het dorp Niftrik in brand, om zo te voorkomen dat de oprukkende Duitse troepen vanaf deze huizen de Nederlandse linies bij Ravenstein zouden beschieten. Een derde van het dorp is hierbij in vlammen opgegaan. Tachtig mensen verloren huis en haard.

1 juni 1940

Oprichting van verzetsgroep Oranjewacht

De Oprichting van verzetsgroep Oranjewacht vond plaats omstreeks juni 1940. Piet Hoefsloot richtte de groep op in Arnhem. In augustus 1940 ging de groep samen met de groep rond Dirk Willem Folmer. Het netwerk vond contacten in heel Nederland, met name in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Bilthoven, Leeuwarden, Nijmegen, Utrecht, Zeist en Zwolle. De beoogde landelijk leider was reservemajoor Willem den Boer. Voor het merendeel hadden de Oranjewachters een militaire of paramilitaire achtergrond.

9 juni 1940

Terugkeer van Nederlandse krijgsgevangenen

De Terugkeer van Nederlandse krijgsgevangenen vond plaats vanaf 9 juni 1940. Onder meer via het grensstation Zevenaar kwamen de krijgsgevangenen vanuit Duitsland per trein aan.

22 juni 1940

Hagespraak der bevrijding

De Hagespraak der bevrijding vond plaats op 22 juni 1940 in Lunteren. Hagespraken waren de massabijeekomsten die de NSB voor zijn leden organiseerde in Lunteren. Het was de laatste Hagespraak voordat massa-bijeenkomsten vanuit politieke partijen door de Duitse bezetter werden verboden.

15 augustus 1940

Noodvierdaagse

De Noodvierdaagse vond plaats in augustus 1940. In verband met de Duitse inval ging de Vierdaagse in juli van dat jaar niet door. Op de eerste drie dagen liepen gemiddeld zo’n 1200 deelnemers mee, en op de slotdag 2000.

26 november 1940

Schoolprotesten in Doetinchem

De Schoolprotesten in Doetinchem vonden plaats na het ontslag van Joodse ambtenaren op 21 november 1940. Na de Ariërverklaring werden alle Joodse ambtenaren, waaronder leraren, eerst geschorst en vervolgens ontslagen. Op het Lyceum in Doetinchem protesteerden leerlingen op 26 november 1940 tegen het ontslag van twee Joodse leraren en de Ariërverklaring in het algemeen.

1 mei 1941

Opening van SS-Schule Avegoor

De Opening van SS-Schule Avegoor vond plaats op 1 mei 1941. Het landgoed Avegoor werd gebruikt als opleidingskamp voor de Nederlandse SS. Van 3 september tot eind november 1942 werden er Joodse dwangarbeiders tewerkgesteld (Werkkamp Palästina). Na de slag om Arnhem werd het eerst een noodhospitaal en van 1945 tot 1949 een Bewarings- en interneringkamp.

Operatie Market Garden

Een brug te ver

Het oorlogsjaar 1944:  de oorlogsmachine draait op volle sterkte. Tijdens Operatie Market Garden landen tienduizenden geallieerde paratroopers in bezet gebied en een grondleger rukt op vanaf de Belgische grens. De opmars naar het Duitse Ruhrgebied…

Bekijk dit verhaal
Frontlinieperiode

Frontlinieperiode

Jodenvervolging

Jodenvervolging

Rijnlandoffensief

Rijnlandoffensief

De bevrijding

De bevrijding

De mooiste routes

41,6 km

Water als Wapen – Driel

Twee fietsroutes langs sporen uit het verledenIn oktober 1944 worden door de Duitse troepen plannen bedacht om een groot deel van het Nederlands-Duitse grensgebied onderwater te zetten om een geallieerde aanval af te wenden. In…

50,6 km

Water als Wapen – Rindern

Twee fietsroutes langs sporen uit het verledenIn oktober 1944 worden door de Duitse troepen plannen bedacht om een groot deel van het Nederlands-Duitse grensgebied onderwater te zetten om een geallieerde aanval af te wenden. In…

49,9 km

WOII Airborne Route

Operatie Market Garden was bedoeld om een versneld einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. De regio Arnhem en het Rijk van Nijmegen speelden daarin een belangrijke rol. Op 17 september begon daar “De slag…

71,1 km

De bevochten Veluwe

Na 5 jaar bezetting werd in 1945 Nederland bevrijd. Ook op de Veluwe heeft zich in deze tijd veel afgespeeld. In deze route fiets je langs verschillende historische locaties die centraal stonden bij de bevrijding…

52,0 km

De goed verborgen route

Fiets over zandverstuiving Beekhuizerzand, door bos en heide richting Vierhouten. Onderweg kom je langs ‘Het Verscholen Dorp’ uit de Tweede Wereldoorlog en kun je de herbouwde hutten bekijken. Het Verscholen Dorp was een schuilplaats voor…

Liberation Route Arnhem

In het gebied Arnhem-Wageningen is hard gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De mislukte geallieerde operatie ‘Market Garden’ kostte in september 1944 duizenden levens. Tijdens deze route volg je deels de Rijn en steek je de…

44,0 km

Liberation route Heumen & Mook

De Liberation Route Europe geeft je een indruk van wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Noord-Brabant en Gelderland. Op bijna 100 locaties liggen veldkeien met informatiepanelen, de zogenaamde luisterplekken. Tijdens deze route fiets…

42,0 km

Liberation Route Nijmegen

De Tweede Wereldoorlog is niet ongemerkt voorbij gegaan aan Nijmegen en omgeving. De stad zelf werd in september 1944 bevrijd tijdens de geallieerde operatie ‘Market Garden’… Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Zo kwamen…

55,0 km

Nunspeet Memorial Tour

Tijdens deze fietsroute kom je langs verschillende plekken in de gemeente Nunspeet waar iets te vertellen is over de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Fiets langs crash-sites, monumenten en locaties waar iets speciaals gebeurd is….

Milan Knol: "Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid..."

“Zou je in het verzet gaan, zou je vluchten of wat zou je doen?”, vraagt Milan Knol zich af in zijn vlog. Stel je voor dat je zelf in Gelderland woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je woonplaats ligt onder vuur en Duitse soldaten zetten het land onder water. “Wat had jij gedaan?”, wil Milan graag weten.

Bekijk de vlog van Milan Knol

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: