Duits-Nederlandse netwerkconferentie

In het kader van de lustrumactiviteiten rondom 75 jaar vrijheid wordt op 20 maart 2020 in het Openluchtmuseum te Arnhem een  netwerk conferentie georganiseerd. De dag zal worden geopend door de Duitse (NRW) minister van Onderwijs, en afgesloten door staatssecretaris Blokhuis (VWS).

In Duitsland neemt Demokratieerziehung een belangrijke plaats in het onderwijs in (op verschillende niveaus). De geschiedenis en herdenkingen van de oorlog (en de Holocaust) zijn belangrijke instrumenten in deze educatieve aanpak. Ook in Nederland is ‘het verhaal van de Tweede Wereldoorlog … een krachtig middel om discriminatie en uitsluiting, antisemitisme en andere vormen van haat te leren signaleren, bespreekbaar te maken en de samenleving daarvoor weerbaar en alert te maken’ (aldus de staatsecretaris van VWS). Het probleem voor veel betrokkenen in educatie (scholen, beleidsmakers, curriculumontwikkelaars of museum- en instellingsmedewerkers) is dat het niet eenvoudig is om de brug te slaan tussen de oorlogsverhalen van toen en burgerschapsvorming van nu. Het voornaamste doel van deze bijeenkomst is het inventariseren van beleid, kennis en best practices door professionals en studenten uit beide landen (o.a. Anne Frankstichting, Bundeszentrale für politische Bildung, ProDemos, e.a.).

De resultaten van de conferentie zullen worden gepubliceerd op www.tweedewereldoorlog.nl. Daarnaast worden de resultaten verspreid via de websites van de samenwerkende partners. De doelgroep is breed: Nederlandse en Duitse studenten en docenten van universiteiten/lerarenopleidingen, docenten in PO, VO en MBO, medewerkers van SMH- en andere WO2-instellingen, educatieve beleidmakers in Nederland en Duitsland.

Jouw Gelderland Herdenkt gids altijd op zak

  • In één app alle actuele activiteiten beschikbaar
  • Meerdere belevingsroutes met verhalen langs indrukwekkende historische locaties
  • Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij jou in de buurt

Download nu de gratis app via Google Play of de App Store: